Nikhef lanceerde in het voorjaar van 2019 een nieuw eigen publieksmagazine: DIMENSIES. Het blad geeft tweemaal per jaar een indruk van het levendige wetenschapsbedrijf op een groot onderzoeksinstituut. Het magazine wordt gratis verspreid onder de relaties van het instituut, van studenten en scholieren tot mensen bij bedrijven en beleidsmakers. Losse exemplaren kunnen besteld worden via communications@nikhef.nl.
DIMENSIES 11 – voorjaar 2024 (pdf)
DIMENSIES, het publieksmagazine van Nikhef, staat dit voorjaar in het teken van grenzen verkennen. “Wetenschappelijke ondernemingszin”, noemt directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord de zucht naar altijd verder willen kijken.
DIMENSIES omvat dit voorjaarsnummer een reeks verhalen die elk op hun manier over het verleggen van grenzen gaan. In de serie over Nikhef-groepen bij Nederlandse universiteiten laat Groningen zien hoe het op allerlei manieren voorbij de bestaande kennis kijkt, van het minuscule elektron tot de hele kosmos.
Deeltjeslab CERN bestaat komend najaar officieel 70 jaar. In DIMENSIES vertelt voormalige research-directeur Jos Engelen hoe op het lab in Genève de beste onderzoekers en technici altijd naar het onbekende hebben gejaagd en vaak met succes. Waarbij niet alleen ontdekkingen opwindend zijn, maar ook het verifiëren van bestaande modellen, aldus Engelen. >>Lees verder in het nieuwsbericht
DIMENSIES 10 – najaar 2023 (pdf)
Nationaal en internationaal samenwerken is het thema van het nieuwste nummer van het Nikhef-magazine DIMENSIES. “Daarbij willen we nadrukkelijk het verschil maken”, zegt directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord.
Nationaal is Nikhef een samenwerking van onderzoekers in de subatomaire fysica aan zes universiteiten, die daardoor internationaal een steviger rol kunnen spelen. De zojuist verschenen Nikhef-strategie 2023-2028 benadrukt de waarde van een sterke inbreng in samenwerkingen.
In DIMENSIES ondermeer een interview met Marco van Leeuwen, Nikhef-fysicus die als spokesperson een vooraanstaande rol speelt in het ALICE-experiment op CERN. Nikhef neemt ook een wezenlijke verantwoordelijkheid in de reparatie van het LHCb-experiment in Genève dat eerder dit jaar beschadigd raakte; in de werkplaats in Amsterdam worden in hoog tempo nieuwe componenten gefreesd. Lees verder in het nieuwsartikel >>
DIMENSIES 09 – voorjaar 2023 (pdf)
De cover van DIMENSIES geeft inzicht in een van de hoofdverhalen van de 9e editie van het Nikhef-magazine: de Nikhef-groep in Nijmegen. De Nijmeegse hoge-energiefysici stonden ooit aan de wieg van het instituut dat we nu Nikhef noemen. Vandaag de dag werkt de groep aan een grote diversiteit aan wetenschappelijke vraagstukken, van de kleinste deeltjes tot diep in de kosmos.
De focus ligt ook in dit voorjaarsnummer op mensen. Astrodeeltjesfysicus Dorothea Samtleben geeft inzicht in hoe het is om als eerste vrouwelijke programmaleider op Nikhef vanzelfsprekend ook een rolmodel te zijn. Acht PhD-studenten, de ‘onbezongen helden van de wetenschap’, komen aan het woord. Hoe is het om te promoveren op Nikhef? Een van de topics in de interviews met de studenten is vrijheid. Carolina Bolognani bijvoorbeeld vindt de vrijheid om haar eigen weg te mogen zoeken een privilege en Bas Hofman waardeert het feit dat hij de vrijheid heeft om zijn eigen oplossingen te bedenken. Acht heel verschillende persoonlijkheden die allen hun weg naar Nikhef hebben gevonden. Lees verder in het nieuwsartikel>>
DIMENSIES 08 – najaar 2022 (pdf)
Raakvlakken tussen wetenschappelijke gebieden, tussen instellingen en tussen wetenschap en onderwijs staan centraal in de najaarseditie van Nikhef-magazine DIMENSIES dat vandaag verschijnt. “Op raakvlakken ontstaan nieuwe ideeën en inzichten voor beiden zijden”, schrijft Nikhef-directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord. In dit nummer staat een groot verhaal over de Nikhef-groep GRASP. Daar komen twee wetenschappelijke velden nadrukkelijk samen. Enerzijds werkt de groep aan de interpretatie van zwaartekrachtsgolven, die veel vertellen over zwarte gaten en neutronensterren. Daarnaast staat het nummer ook in het teken van onderwijs en vertellen 8 Nikhef-onderzoekers over hun ervaringen met onderwijs geven. Updates over o.a. KM3NeT, Einstein Telescope en de renovatie van het Nikhef-gebouw in Amsterdam vullen de rest van het nummer.
DIMENSIES 07 – voorjaar 2022 (pdf)
Dit voorjaar staat Nikhef-magazine DIMENSIES weer bol van persoonlijke verhalen, onder andere rondom de 10e verjaardag van de ontdekking van het higgsdeeltje op 4 juli. Ook nemen we een kijkje in het leven van Rende Steerenberg, de Nederlander die als hoofd van de operations group op CERN verantwoordelijk is voor de Large Hadron Collider. Verderop in de editie vertellen vier verschillende high-tech bedrijven hoe het is om met Nikhef samen te werken op het gebied van de volgende generatie deeltjesdetectoren, zwaartekrachtsgolfobservatoria en neutrinotelescopen.
DIMENSIES 06 – najaar 2021 (pdf)
Dit najaar staat Nikhef-magazine DIMENSIES in het teken van o.a. de afdeling Detector R&D, de verbeterde XENONnT-detector in Italië en de verhalen van alumni die hun carrière startten op Nikhef en nu in soms totaal andere omgevingen aan het werk zijn. In het voorwoord focust Nikhef-directeur Stan Bentvelsen zich op verrassingen: “Verrassingen brengen ons als onderzoekers op nieuwe ideeën en theorieën. Alles is erop gericht. En met resultaat.”
DIMENSIES 05 – voorjaar 2021 (pdf)
Het Nikhef-magazine DIMENSIES staat dit voorjaar in het teken van de toekomst. “We kijken weer vooruit”, schrijft directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord van het publieksblad, dat zowel op papier als online is verschenen.
Het magazine doet uitgebreid verslag van de werkzaamheden aan de drie grote experimenten op CERN waarbij Nikhef nauw betrokken is. De afgelopen twee jaar lag de grote LHC-versneller stil voor onderhoud en verbeteringen. In die tijd worden ook de ATLAS, LHCb en ALICE-experimenten aangepakt.
Zie ook het nieuwsbericht over DIMENSIES 05 van 7 mei 2021
DIMENSIES 04 – najaar 2020 (pdf)
Het vierde nummer van DIMENSIES bevat verhalen over onder meer de afdeling Elektronica Technologie, en diens centrale rol bij veel experimenten. Het portretteert de theoretici van het instituut, die zich een weg door de deeltjeswereld denken en rekenen. Bijzonder is ook het lockdown-verhaal over een gecompliceerde verbouwing van de LHCb-detector op CERN in Genève, die deze zomer via online videoverbinding vanuit Amsterdam werd begeleid door Nikhef-engineers. Lid van de CERN-raad Eric Laenen bespreekt de toekomst van de Europese deeltjesfysica.
Zie ook het nieuwsbericht over DIMENSIES 04
Dit nummer verschijnt middenin de corona-pandemie. Veel Nikhef-medewerkers werken thuis of hooguit nu en dan op het instituut. Ook in moeilijke tijden zijn zij gedreven en betrokken.
DIMENSIES 03 – voorjaar 2020 (pdf)
Het derde nummer van DIMENSIES besteedt uitgebreid aandacht aan ETpathfinder: een nieuw project met een unieke testfaciliteit voor het meten van zwaartekrachtsgolven. Daarnaast zijn er interviews met prominente fysici als Pamela Ferrari, en reportages van detectorprojecten in de hele wereld: van CERN in Genève tot de diep in de Middellandse Zee. Ook praten jonge fysici van het instituut over hun rol in de vaak enorme teams waarin deeltjesfysica plaatsvindt, en hoe lastig het kan zijn om je als eenling toch te onderscheiden.
Zie ook het nieuwsbericht over DIMENSIES 03
Het blad zelf verwijst nergens naar de coronacrisis, omdat het voor de uitbraak werd geproduceerd.
DIMENSIES 02 – najaar 2019 (pdf)
Het tweede nummer van DIMENSIES belicht onder andere de afdeling Mechanische Technologie. De meer dan twintig engineers en technici van deze afdeling bedenken en bouwen samen met wetenschappers de instrumenten voor de toekomst. Verder een artikel over de eEDM-groep aan de Rijksuniversiteit Groningen, aandacht voor codetovenaar Jos Vermaseren, een stripverhaal over de eerste maanden van de verbeterde zwaartekrachtsgolfdetectoren en een stuk over de hulp van kunstmatige intelligentie bij de zoektocht naar nieuwe natuurkunde.
Zie ook het nieuwsbericht over DIMENSIES 02.
DIMENSIES 01 – voorjaar 2019 (pdf)
In het eerste nummer aandacht voor het intensieve verbeterwerk bij CERN, XENON en Virgo. Verder een artikel over de toenadering van astronomie en fysica nu telescoopbeelden steeds vaker kunnen worden aangevuld met metingen van zwaartekrachtsgolven, kosmische straling en neutrino’s uit kosmische bronnen. Daarnaast tekende de Amsterdamse graficus Floris Tilanus een dromerige diepzee-impressie van het Nikhef-gebouw in Amsterdam gecombineerd met een nieuwe neutrinodetector in de Middellandse Zee.
Zie ook het nieuwsbericht over DIMENSIES 01.
Gedrukte exemplaren kunnen, zolang de voorraad strekt, besteld worden via info@nikhef.nl