Nieuwste editie Nikhef-magazine DIMENSIES kijkt weer vooruit

7 mei 2021

Het Nikhef-magazine DIMENSIES staat dit voorjaar in het teken van de toekomst. “We kijken weer vooruit”, schrijft directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord van het publieksblad, dat zowel op papier als online is verschenen.

Het magazine doet uitgebreid verslag van de werkzaamheden aan de drie grote experimenten op CERN waarbij Nikhef nauw betrokken is. De afgelopen twee jaar lag de grote LHC-versneller stil voor onderhoud en verbeteringen. In die tijd worden ook de ATLAS, LHCb en ALICE-experimenten aangepakt.

Nikhef-specialisten werken ook intensief aan de Virgo-detector voor zwaartekrachtsgolven in Italië, waar een nieuwe lasertechniek wordt geïnstalleerd voor nog meer precisie. Mechanische onderdelen daarvoor zijn deels in Amsterdam ontworpen en gebouwd. In de werkplaatsen van Nikhef zijn ook nieuwe onderdelen voor ATLAS, LHCb en ALICE gebouwd of geassembleerd.

In het magazine blikken ook drie ontvangers van een NWO Veni-beurs vooruit naar het onderzoek dat ze met de toekenning willen gaan doen. En instituutsmanager Arjen van Rijn vertelt over zijn droom van een duurzaam Nikhef. “Soms lig ik daar ook wel wakker van,” bekent hij.

In DIMENSIES is er ook aandacht voor de voortdurende aanpassingen van het rekencentrum van Nikhef, een van de grootste in Nederland. Nu al worden technieken getest die in de toekomst nog massievere datastromen aankunnen. Nikhef-onderzoeker Samaya Nissanke (UvA) vertelt hoe ze als boegbeeld van haar vakgebied streeft naar een meer inclusieve wetenschap. En hoe ze twintig jaar geleden zelf kennismaakte met zwaartekrachtsgolven. “Ik kon er letterlijk niet van slapen.”

Het Nederlandstalige magazine Nikhef DIMENSIES verschijnt tweemaal per jaar en is bestemd voor belangstellenden binnen en buiten de wetenschap. Het blad is te downloaden als pdf, of te bekijken als bladerbare pdf. Losse nummers zijn te bestellen bij communications@nikhef.nl.

DIMENSIES pagina met alle edities