Magazine DIMENSIES in teken van denken, bouwen, durven

3 oktober 2019

Het najaarsnummer van het Nikhef-magazine DIMENSIES staat in het teken van denken, bouwen en durven. De onderzoekers, engineers en technici van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica bedenken niet alleen instrumenten, maar bouwen ze ook. En daar is durf voor nodig, schrijft Nikhef-directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord. 

Het Nederlandstalige publieksmagazine DIMENSIES verschijnt twee keer per jaar. Het wordt gratis verspreid onder de relaties van het instituut, van studenten en scholieren tot mensen bij bedrijven en beleidsmakers.

Dimensies nr. 2 - voorkantIn het tweede nummer van DIMENSIES staat de afdeling Mechanische Technologie centraal. Bij deze afdeling werken meer dan twintig engineers en technici. Ze bedenken en bouwen samen met wetenschappers de instrumenten voor de toekomst.

Verder bevat de najaarseditie een artikel over de ‘sloomste’ onderzoekers van Nikhef. Het gaat om de eEDM-groep aan de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers versnellen geen deeltjes, maar remmen ze juist af om heel precies de eigenschappen van een elektron te meten.

Voorts besteedt het magazine aandacht aan codetovenaar Jos Vermaseren, heeft het een artikel en een stripverhaal over de eerste maanden van de verbeterde zwaartekrachtsgolfdetectoren LIGO en Virgo en is er een stuk over de hulp van kunstmatige intelligentie bij de zoektocht naar nieuwe natuurkunde.

Van DIMENSIES is een pdf-versie beschikbaar. Gedrukte exemplaren kunnen, voor zover de voorraad strekt, besteld worden via info@nikhef.nl. Zie ook de verzamelpagina met alle DIMENSIES.

Dimensies - strip