Promoveren in de deeltjesfysica

Heb je een master in de natuurkunde of ben je bijna afgestudeerd? Ben je gefascineerd door zwaartekrachtsgolven, wat er gebeurde na de oerknal of elementaire deeltjes? Als promovendus bij Nikhef ontwikkel je je tot zelfstandig onderzoeker, gespecialiseerd in deeltjesfysica. Na afloop kun je verder in het onderzoek, of aan de slag in een ander vakgebied.

Waarom een PhD bij Nikhef?

De meeste van onze promovendi zijn hier terechtgekomen, omdat ze nieuwsgierig zijn naar het onderwerp van het onderzoek. Als promovendus bij Nikhef heb je veel vrijheid om je onderzoek en ontwikkeling zelf vorm te geven. Je draait mee in internationaal onderzoek, bijvoorbeeld op CERN of in laboratoria in Italië, Frankrijk of Argentinië en krijgt de kans om te reizen. Je kunt ook cursussen doen die je helpen bij je onderzoek en je carrière in het algemeen. Je krijgt begeleiders toegewezen, maar we vragen ook een zekere mate van zelfstandigheid.

Promoveren: onderzoek, ontwikkeling en onderwijs

Tijdens een promotietraject doe je vier jaar lang onderzoek in een onderzoeksgroep. Aan het eind leg je je bevindingen vast in een proefschrift dat je verdedigt voor een commissie. Daarnaast volg je via de Onderzoeksschool Subatomaire Fysica colleges, seminars en colloquia aan universiteiten, bij Nikhef, of op conferenties. Tijdens de promotieperiode volg je ook zes keer een serie Topical lectures, die diep ingaan op relevante ontwikkelingen in het vakgebied. In het tweede jaar geef je een korte presentatie tijdens de bijeenkomst van de Belgian Dutch German graduate school in particle physics. Je kan ook ingeschakeld worden voor het geven van onderwijs. Het gaat hierbij meestal om hulp bij werkcolleges, het voorbereiden van practica, het beoordelen van examens en het begeleiden van bachelor- en masterstudenten.

Solliciteer op een promotieplek

Vacatures voor promotieplekken worden gepubliceerd op de algemene vacaturepagina. Daar staat ook bij wat je moet insturen en voor welke deadline. Staat jouw ideale promotieplek er niet tussen of heb je vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met een van de programmaleiders.

Meer weten?

  • Wil je een idee krijgen van hoe het is om een PhD te doen bij Nikhef? Kijk eens op de website van de PhD council, ze hebben allerlei praktische informatie verzameld voor promovendi die al bezig zijn .
  • Heb je vragen over het sollicitatieproces of promoveren bij Nikhef? Neem dan contact op met P&O via email (pz@nikhef.nl).

Hoe is het om bij Nikhef te promoveren?

Wil je meer weten over hoe het is om bij Nikhef promotieonderzoek te doen? Bekijk de profielen van deze promovendi:

Alice Alfonsi, ATLAS
Bouke Jung, KM3NeT
Eleftheria Malami, Theorie

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordy Butter, LHCb
Rob Walet, Zwaartekrachtsgolven