Onze mensen: Bouke Jung

‘Stel vragen’

Naam? Bouke Jung
Geboren? 1996
Functie? Eerstejaars PhD-student bij KM3NeT
Wat onderzoek je? Ik kijk naar neutrino’s die ontstaan bij interacties in onze atmosfeer. De neutrino’s zelf kunnen we niet zien. Wel hun
reactieproducten. Soms botst een neutrino met een watermolecuul in de buurt van onze KM3NeTdetectoren in de Middellandse Zee. Bij zo’n botsing ontstaat er een muon dat vervolgens licht uitzendt. Ik probeer erachter te komen hoeveel muonen we per uur kunnen meten.
Waar lig je wakker van? Dat de weersomstandigheden tegenvallen. We willen zoveel mogelijk lijnen met detectoren uitrollen in de zee, maar dan moet het weer wel gunstig zijn. Gelukkig krijgen we al data binnen, dus kan ik aan de slag. Al heb ik nog niet genoeg gegevens voor harde conclusies.
Favoriete onderdeel? Ik vind de colloquia en de conferenties het leukst. Daar ontmoet ik veel enthousiaste mensen en krijg ik nieuwe inzichten. Laatst was ik in Lunteren bij een lezing over schilderij-onderzoek met behulp van deeltjesfysica. Heel interessant.
Beste advies? ‘Wees niet bang om vragen te stellen.’ Mijn docenten zeggen dit vaak, maar ik merk dat ik toch moed moet verzamelen
om die stap ook echt te zetten. Zeker in het bijzijn van mensen die misschien al veel meer begrijpen. Uiteindelijk kom ik door vragen niet alleen zelf verder, maar blijken ook anderen vaak met hetzelfde probleem te zitten.
Hobby’s? In de ochtend zwem ik vaak baantjes. En ik speel graag piano. Bijvoorbeeld op de piano van Nikhef en op treinstations.