Onze mensen: Rob Walet

‘Daar moet jij later gaan werken’

Naam? Rob Walet
Geboren? 1986
Functie? Vierdejaars PhD-student bij het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven
Loopbaan? Ik heb HTS gestudeerd en gewerkt aan de ontwikkeling van productielijnen voor fabrieken van onder andere Volkswagen en BMW. Ik vond de commerciële dynamiek heel mooi, maar miste diepgang. Toen heb ik bij Nikhef gesolliciteerd. Sinds 2012 ben ik engineer voor onder andere XENON1T en LHCb. Vanaf 2016 doe ik mijn PhD in de zwaartekrachtsgolvengroep.
Wat onderzoek je? Ik ben eigenlijk met drie dingen bezig rond het meten van zwaartekrachtsgolven. Als eerste probeer ik scheurvorming te minimaliseren in de seismische isolatiesystemen. Als tweede ben ik betrokken bij het ontwikkelen van een alternatieve sensor die veranderingen meet in het gravitatieveld rond de eindspiegels van Virgo. En als derde, en dat vind ik eigenlijk het mooiste, werk ik aan een nieuw controlesysteem voor de zwaartekrachtsgolfdetector, gebaseerd op patroonherkenning en kunstmatige intelligentie.
Uniek? Ja, we hebben bij Nikhef een miniatuurversie van de Virgo-detector gemaakt. Daarmee kunnen we verschillende controlestrategieën testen en vergelijken. Onze opstelling is klein en modulair. We kunnen hem heel gecontroleerd steeds complexer maken. Belangrijk, want andere wetenschappers begonnen te complex en liepen vast.
Leuk feit? Mijn vader heeft ooit in het ketelhuis van Nikhef gelast. Hij zei: ‘Rob, ik ben nu met een klus bezig op een plek, daar begrijp ik
helemaal niks van. Daar moet jij later gaan werken.’