Het Nikhef-samenwerkingsverband

Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de institutenorganisatie van NWO en zes universiteiten: de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nikhef is gelegen op het Amsterdam Science Park.

Nikhef coördineert en leidt de Nederlandse experimentele activiteiten op het gebied van versneller gebaseerde deeltjesfysica en astrodeeltjesfysica, met de missie om de interacties en structuur van alle elementaire deeltjes te bestuderen op de kleinst mogelijke lengteschalen en bij de hoogst bereikbare energie. Nikhef is gevestigd op Amsterdam Science Park.

Kenmerkend voor Nikhef is haar multidisciplinaire werkwijze. Wetenschappers en technici op het gebied van verschillende disciplines werken dagelijks samen aan onderzoek naar de kleinste bouwstenen van materie en hun onderlinge krachtenspel; het domein van de deeltjes- en de astrodeeltjesfysica. Hierdoor is Nikhef als één van
 de weinige onderzoeksinstituten in de wereld op het gebied van de deeltjesfysica in staat om denken (wetenschappelijke theorieën ontwikkelen, data-analyse etc.) én doen (bouwen van instrumentatie) te combineren. Dit gecombineerd met het brede pallet aan kennis en kunde dat Nikhef te bieden heeft zorgt ervoor dat Nikhef zowel nationaal als internationaal gezien een gewilde samenwerkingspartner is en impact heeft in de wereld.