Het nieuwe nummer van Nikhef DIMENSIES: over openheid en samenwerking

9 april 2020

Het nieuwe nummer van het Nikhef-magazine DIMENSIES is nu uit. Vanwege de coronacrisis is het blad vooralsnog alleen als pdf online te bekijken. Voor de optimale leeservaring is de online versie volledig bladerbaar gemaakt.

Het derde nummer van het Nederlandstalige huismagazine DIMENSIES van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef staat onder meer in het teken van openheid en samenwerking. Het instituut, schrijft Nikhef-directeur Stan Bentvelsen in zijn welkomstwoord, wil letterlijk een open huis zijn voor talent en belangstellenden.

Openheid is een van de randvoorwaarden voor de renovatie die later dit jaar voor het instituut op Amsterdam Science Park op stapel staat. Daarnaast biedt DIMENSIES tweemaal per jaar een blik naar binnen, zowel op het geavanceerde Nikhef-onderzoek als de technici, wetenschappers en studenten die er werken.

Het derde nummer besteedt uitgebreid aandacht aan ETpathfinder: een nieuw project bij Nikhef Maastricht waar een unieke testfaciliteit voor het meten van zwaartekrachtsgolven wordt gebouwd. Daarnaast zijn er interviews met prominente fysici als Pamela Ferrari, voor Nikhef werkzaam op CERN, en reportages van detectorprojecten in de hele wereld: van CERN in Genève tot de diep in de Middellandse Zee.

In dit nummer van DIMENSIES praten jonge fysici van het instituut over hun rol in de vaak enorme teams waarin deeltjesfysica plaatsvindt, en hoe lastig het kan zijn om je als eenling toch te onderscheiden.

Nikhef DIMENSIES #3 is ook te downloaden. Papieren exemplaren zijn hier te bestellen en zullen op de Nikhef-instituten in het land beschikbaar zijn. Door de coronacrisis is het daarop vermoedelijk nog wel enkele weken wachten. Het blad zelf verwijst nergens naar de crisis, omdat het voor de uitbraak werd geproduceerd.