Mensenwerk centraal in nieuwste Nikhef-magazine DIMENSIES

28 oktober 2020

In het jongste nummer van het Nikhef-magazine DIMENSIES staat mensenwerk centraal. Deeltjesfysica is een zaak van techniek, meten, rekenen en denken. De resultaten zijn inzichten in de bouwstenen van het universum. Maar het zijn de onderzoekers en technici die het werk doen.

Het vierde nummer van DIMENSIES vol nieuws en achtergrondverhalen verschijnt in het najaar 2020 middenin de corona-pandemie, als veel Nikhef-medewerkers thuis werken of hooguit nu en dan op het instituut. Ook in moeilijke tijden zijn zij gedreven en betrokken, schrijft Nikhef-directeur Stan Bentvelsen in zijn woord vooraf.

Het blad bevat verhalen over onder meer de afdeling Elektronica Technologie, en diens centrale rol bij veel experimenten. Het portretteert de theoretici van het instituut, die zich een weg door de deeltjeswereld denken en rekenen. Bijzonder is ook het lockdown-verhaal over een gecompliceerde verbouwing van de LHCb-detector op CERN in Genève, die deze zomer via online videoverbinding vanuit Amsterdam werd begeleid door Nikhef-engineers. Lid van de CERN-raad Eric Laenen bespreekt de toekomst van de Europese deeltjesfysica.

Nikhef DIMENSIES verschijnt tweemaal per jaar. Alle edities zijn als bladerbare pdf beschikbaar en te downloaden op www.nikhef.nl/nikhefdimensies. Papieren exemplaren zijn te bestellen via info@nikhef.nl.