Nieuwste nummer van Nikhef-magazine DIMENSIES verkent grenzen       

6 mei 2024

DIMENSIES, het publieksmagazine van Nikhef, staat dit voorjaar in het teken van grenzen verkennen. “Wetenschappelijke ondernemingszin”, noemt directeur Stan Bentvelsen in zijn voorwoord de zucht naar altijd verder willen kijken.

DIMENSIES omvat dit voorjaarsnummer een reeks verhalen die elk op hun manier over het verleggen van grenzen gaan. In de serie over Nikhef-groepen bij Nederlandse universiteiten laat Groningen zien hoe het op allerlei manieren voorbij de bestaande kennis kijkt, van het minuscule elektron tot de hele kosmos.

Deeltjeslab CERN bestaat komend najaar officieel 70 jaar. In DIMENSIES vertelt voormalige research-directeur Jos Engelen hoe op het lab in Genève de beste onderzoekers en technici altijd naar het onbekende hebben gejaagd en vaak met succes. Waarbij niet alleen ontdekkingen opwindend zijn, maar ook het verifiëren van bestaande modellen, aldus Engelen.

Bij Nikhef wordt daartoe ook nu gewerkt aan nieuwe tijdgevoelige sensortechnieken die bruikbaar zicht blijven geven op de mêlee van botsende protonen in de versnellers. Tegelijk werkt een aantal Nikhef-onderzoekers mee aan detectoren voor de grootste neutrinobundel ooit, DUNE in de VS. Grensverleggende wetenschap.

Dat wetenschap mensenwerk is, blijkt ondermeer in de vraaggesprekken met de nieuwe leider van het LHCb-programma Mara Senghi Soares en met ATLAS-contactpersoon voor diversiteit en inclusie Flavia de Almeida Dias. Juist op dat vlak is nog veel te winnen en is grensoverschrijdend gedrag ongewenst.

In dit nummer van DIMENSIES uiteraard ook aandacht voor het gerenoveerde Nikhef-gebouw op Amsterdam Science Park, eind februari heropend. Een gebouw gemaakt om elkaar in te ontmoeten en nieuwe grensverleggende plannen te smeden, aldus directeur Stan Bentvelsen.

De eerdere nummers van het Nikhef-magazine DIMENSIES zijn online beschikbaar. Losse nummers zijn te bestellen via communications@nikhef.nl.