Nieuwste editie Nikhef-magazine DIMENSIES staat in het teken van grenzen verleggen

4 mei 2023

De cover van DIMENSIES geeft inzicht in een van de hoofdverhalen van de 9e editie van het Nikhef-magazine: de Nikhef-groep in Nijmegen. De Nijmeegse hoge-energiefysici stonden ooit aan de wieg van het instituut dat we nu Nikhef noemen. Vandaag de dag werkt de groep aan een grote diversiteit aan wetenschappelijke vraagstukken, van de kleinste deeltjes tot diep in de kosmos.

DIMENSIES komt tweemaal per jaar uit en wordt kostenloos verspreid onder relaties van Nikhef en de zes universitaire partners in het land.

Nikhef-DIMENSIES is ook online als bladerbare pdf (zie hieronder) beschikbaar.

De focus ligt ook in dit voorjaarsnummer op mensen. Astrodeeltjesfysicus Dorothea Samtleben geeft inzicht in hoe het is om als eerste vrouwelijke programmaleider op Nikhef vanzelfsprekend ook een rolmodel te zijn.

Acht PhD-studenten, de ‘onbezongen helden van de wetenschap’, komen aan het woord. Hoe is het om te promoveren op Nikhef? Een van de topics in de interviews met de studenten is vrijheid. Carolina Bolognani bijvoorbeeld vindt de vrijheid om haar eigen weg te mogen zoeken een privilege en Bas Hofman waardeert het feit dat hij de vrijheid heeft om zijn eigen oplossingen te bedenken. Acht heel verschillende persoonlijkheden die allen hun weg naar Nikhef hebben gevonden.

Verderop vertelt Ernst-Jan Buis over het luisteren naar spookdeeltjes (en walvissen) in een project waarin Nikhef nauw samenwerkt met TNO, NIOZ en het Wereldnatuurfonds. Marieke Postma bevindt zich tussen deeltjes en een heel heelal sinds zij eens in de week naar Nijmegen reist, waar ze benoemd is tot hoogleraar Theoretische Kosmologie. En voor de ATLAS-detector bouwt Erno Roeland mee aan de draagstructuur van de Inner Tracker, een belangrijk nieuw onderdeel van de huizenhoge detector op CERN.

Op het gebied van techniek is er een update te zien en te lezen over de ETpathfinder, die nu behoorlijk vorm begint te krijgen. Daarnaast hebben Nikhef en buur SURF een nieuwkomer verwelkomd, namelijk een 800GB-server die data duizenden keren sneller dan een gewone internetaansluiting thuis door glasvezelaansluitingen kan jagen. Ten slotte een artikel over waarschijnlijk een van de meest verreikende projecten waar Nikhef aan meewerkt: een driedelige ruimtetelescoop voor zwaartekrachtsgolven genaamd LISA. Nikhef bouwt samen met SRON de ogen van het apparaat.

De eerdere nummers van het Nikhef-magazine DIMENSIES zijn online beschikbaar. Losse nummers zijn te bestellen via communications@nikhef.nl.