Nikhef presenteert nieuw publieksmagazine: DIMENSIES

4 april 2019

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef lanceert deze week een nieuw eigen publieksmagazine. Het blad geeft tweemaal per jaar een actuele indruk van het levendige wetenschapsbedrijf op een groot onderzoeksinstituut als Nikhef. Behalve de wetenschap en techniek, staat ook de mens centraal in het blad, dat NikhefDIMENSIES heet.

NikhefDIMENSIES verschijnt in voor- en najaar in een eigenzinnig formaat, vormgegeven door bureau Enchilada. Het magazine wordt gratis verspreid onder de relaties van het instituut, van studenten en scholieren tot bedrijven en beleidsmakers. Deelnemers aan de jaarlijkse FYSICA2019-conferentie, die op 5 april plaatsvindt in het Amsterdam Science Park, krijgen een exemplaar mee.

Het blad vervangt het traditionele jaarverslag van Nikhef. ‘Waar we naar streven is een actueel en toegankelijk visitekaartje voor het instituut, dat mensen van Nikhef letterlijk kunnen uitdelen aan relaties en contacten’, zegt hoofd communicatie van Nikhef en oud-Volkskrantjournalist Martijn van Calmthout.

Het blad mikt nadrukkelijk in toon en presentatie op een algemeen publiek, van scholieren en studenten tot beleidsmakers en industrie. Daarbij is er ook veel aandacht voor de menselijke kant van het wetenschapsbedrijf, zowel in de verhalen als in het beeld. In zijn voorwoord onderstreept Nikhef-directeur Stan Bentvelsen het grote belang van de menselijke dimensie in de natuurwetenschap. ‘Hoe abstract ons vak soms ook kan lijken.’

In het eerste nummer van NikhefDIMENSIES staat het intensieve verbeterwerk centraal dat momenteel gebeurt aan een groot aantal experimenten waarin Nikhef internationaal betrokken is, met name bij CERN in Genève en in het Italiaanse Gran Sasso en bij Pisa. Nikhef ontwerpt, bouwt en installeert samen met andere instellingen een groot aantal onderdelen en systemen voor grote detectoren in Genève en elders. Tegelijk blijven de onderzoekers druk met wetenschappelijke analyses van de eerdere metingen met versnellers en detectoren.

Het eerste nummer van NikhefDIMENSIES besteedt ook aandacht aan de gestage toenadering van astronomie en fysica nu telescoopbeelden steeds vaker kunnen worden aangevuld met metingen van zwaartekrachtsgolven, kosmische straling en neutrino’s uit kosmische bronnen. De Amsterdamse graficus Floris Tilanus tekende in opdracht speciaal voor het blad twee weken live een dromerige diepzee-impressie van het Nikhef-gebouw in Amsterdam gecombineerd met een nieuwe neutrinodetector in de Middellandse Zee. Deze prent is inmiddels op groot formaat tentoongesteld in het Nikhef-gebouw.

Van NikhefDIMENSIES is online een pdf-versie beschikbaar, gedrukte exemplaren kunnen besteld worden via info@nikhef.nl voor zover de voorraad strekt.