Research Spotlight

KM3NeT: Neutrino's

Nikhef-onderzoekers doen onderzoek naar neutrino’s, ongeladen subatomaire deeltjes die dwars door de aarde heen schieten. Ze doen dat in een samenwerkingsverband bij een internationaal project genaamd KM3NeT.

Lees verder
Research Spotlight

eEDM

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderdeel van het Nikhef-samenwerkingsverband, koelen moleculen af en manipuleren ze om de fundamentele interacties en symmetrieën te bestuderen van het Standaard Model van de deeltjesfysica.

Lees verder
Outreach-website

Nikhef's Outreach-activiteiten

Wil je meer te weten komen over ons onderzoek? Op onze outreach-website vind je al onze outreach-activiteiten georganiseerd door Nikhef in Amsterdam voor algemeen publiek, leerlingen en docenten. Tot ziens op Nikhef!

Ga naar de Outreach site
Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo en XENON1T.

Lees verder
Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN in Genève.

Lees verder
Techniek op Nikhef

Technische afdelingen

Bij de technische afdelingen van Nikhef werken ongeveer 80 mensen. Zij ondersteunen de wetenschappelijke projecten met het ontwerp en het bouwen van (onderdelen van) detectoren, versnellers, uitlees en besturingssystemen en computer- en netwerkinfrastructuren.

Lees verder
Research Spotlight

ALICE: Quark-Gluon Plasma

Om mysteries rond quarks en gluonen op te lossen, probeert het ALICE-experiment quarks en gluonen bij extreem hoge temperatuur in een nieuwe aggregatietoestand te brengen. Dat is het quark-gluonplasma. De onderzoekers bestuderen dit plasma voordat de quarks afkoelen en zich weer hergroeperen in ‘normale’ materie.

Lees verder

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Nieuws

17 mei 2024

Sensoren en quarks: twee toekenningen NWO voor nieuw Nikhef-onderzoek

Een innovatieve technologie voor het detecteren van deeltjes, en de overgangsregels van de quarks: twee onderzoeksvoorstellen van Nikhef krijgen een ENW-M toekenning. Dat is deze week bekend gemaakt….

13 mei 2024

Kluyver-proefschriftprijs voor neutrino-onderzoeker Rasa Muller

Neutrino-onderzoeker Rasa Muller krijgt de Kluyverprijs voor de beste Engelstalige samenvatting in haar proefschrift, gepubliceerd in 2023. De prijs is maandag 13 mei op de jaarlijkse Nikhef-jamboree uitgereikt…

10 mei 2024

Nu uit: New Scientist Zwarte Gaten Special met o.a. Nikhef-medewerkers

Vandaag is een speciale uitgave van New Scientist uitgekomen over zwarte gaten. In de special komen onder andere meerdere Nikhef-medewerkers aan het woord. Nikhef-directeur Stan Bentvelsen vertelt over…

Aankomende evenementen

21 mei 2024

Promotie Peter Gaemers @ UvA

Peter Gaemers, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 21 mei 2024 om 13.00 aan de Universiteit van Amsterdam. “Electronic Recoils in XENONnT” De promotie vindt plaats…
Placeholder image for events Placeholder image for events
Placeholder image for events Placeholder image for events
7 juni 2024

Oratie prof.dr. Ivo van Vulpen

Meer informatie Oratie: prof.dr. I.B. (Ivo) van Vulpen Titel: “Vermenigvuldigen door te delen – het belang van wetenschapscommunicatie in de natuurkunde” Leeropdracht: Wetenschapscommunicatie, in het bijzonder betreffende de…
5 oktober 2024

Nikhef Open Dag

Neem een kijkje achter de schermen bij het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica – Nikhef. Ons hoofdgebouw is weer open na een renovatie van 2 jaar. Binnenkort vind…