Nu uit: New Scientist Zwarte Gaten Special met o.a. Nikhef-medewerkers

10 mei 2024

Vandaag is een speciale uitgave van New Scientist uitgekomen over zwarte gaten. In de special komen onder andere meerdere Nikhef-medewerkers aan het woord.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen vertelt over de Einstein Telescope. Dit ondergrondse experiment wordt Europa’s meest geavanceerde observatorium voor zwaartekrachtsgolven. Daarmee kunnen onderzoekers zwarte gaten horen botsen en kennis opdoen over het vroege heelal. Nederland, België en Duitsland onderzoeken samen of ze dit observatorium van wereldklasse kunnen huisvesten. Verderop in de uitgave wordt er middels infographics dieper ingegaan op dit geplande observatorium.

Nikhef’s hoofd communicatie en auteur Martijn van Calmthout schrijft in de uitgave een brief aan Albert Einstein en nodigt hem uit voor een lunch om te praten over zijn magistrale werk op het gebied van de zwaartekracht.

Oud-Nikhef promovendus en nu postdoc Peter Pang vertelt over zijn Nikhef-proefschrift over ‘multimessenger science’, een manier om verschillende boodschappen uit één bron in het heelal gelijktijdig waar te nemen en te verwerken in één model. “Daarvoor moet je gigantische datastromen uit verschillende disciplines verwerken, van kernfysica tot astrofysica” zegt hij.

In de speciale uitgave ook aandacht voor de nieuwe, op 20 maart geopende tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave genaamd ‘Dichterbij het zwarte Gat‘. In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan zwaartekrachtsgolven en het initiatief om daarvoor de nieuwe Einstein Telescope te bouwen, een project waarbij ook Nikhef intensief betrokken is.

Lees de speciale editie van New Scientist hieronder, download de PDF of kijk op de website van New Scientist.