Duurzaamheid

Nikhef's ambitie: klimaatneutraal in 2030

Nikhef heeft het voornemen om als instituut in 2030 klimaatneutraal te zijn. Instituutsmanager Arjen van Rijn en Nikhef-duurzaamheidsambassadeurs Jan Visser, Maria Haney, Catharina Vaendel en Patrick Koppenburg vertellen welke andere acties verder al ondernomen zijn. En welke plannen en ideeën er voor de komende jaren op stapel liggen.

Nikhef’s ambitie: klimaatneutraal in 2030
Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo, XENON1T.

Lees verder
Onderzoek

Detector R&D

Het Detector R&D-programma van Nikhef is erop gericht om instrumentatieconcepten te bedenken en te testen voordat deze worden geïmplementeerd in wetenschappelijke programma’s van Nikhef.

Lees verder
Programme spotlight

XENONnT: Donkere materie

In het universum bestaat slechts 5% van de materie uit ‘spul’ dat we kennen, opgebouwd uit atomen. Hieruit zijn alle sterren, planeten en ander zichtbaar materiaal opgebouwd. Maar liefst 95% van het heelal bestaat echter uit donkere energie (68%) en donkere materie (27%).

Lees verder
Onderzoek

Physics Data Processing

Advanced computing for physics and other sciences. Nikhef-onderzoekers zijn vooral bezig met het ontwikkelen van steeds betere gridsoftware, en het overdragen van hun gridkennis, opdat alle wetenschappers met een ‘onmogelijk’ dataprobleem van het grid kunnen profiteren.

Lees verder
Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN en bij eEDM in Groningen.

Lees verder

Onderzoek

Theorie

Wat houdt het quantumgedrag van quarks en higgsdeeltjes nu precies in? Kunnen we theorieën bedenken die het Standaard Model zelf verklaren? Hoe moeten we zwaartekracht in de quantumwereld begrijpen?

Lees verder
Technische afdelingen Nikhef

Mechanische technologie

De afdeling Mechanische Technologie (MT) van Nikhef bestaat uit ongeveer 30 MBO-, HBO- en universitair geschoolde technici. De kerntaak van de MT is het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van mechanische oplossingen voor de veelal internationale projecten waar Nikhef aan deelneemt.

Lees verder

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Nieuws

8 juni 2023

Voetafdrukrapport: Nikhef vliegt minder

In vergelijking met de praktijk voor corona vliegen de Nikhef medewerkers minder. Dat laat een nieuwe voetafdrukstudie over 2022 van het instituut zien. De nieuwe studie is gemaakt…

26 mei 2023

Detectoren voor zwaartekrachtgolven begonnen aan volgende waarnemingsronde

Deze week is de LIGO-Virgo-KAGRA (LVK)-samenwerking begonnen aan een nieuwe waarnemingsronde met verbeterde instrumenten, nieuwe en nog nauwkeurigere signaalmodellen en meer geavanceerde gegevensanalysemethoden. De LVK-samenwerking bestaat uit wetenschappers…

22 mei 2023

NWO-financiering voor Maastrichtse jacht op subtiele deeltjesverschillen

Wetenschapsfinancier NWO kent een onderzoeksbeurs toe aan Nikhef-fysicus Keri Vos, verbonden aan de Universiteit Maastricht. Dat is in Den Haag bekend gemaakt. Vos is verbonden aan het LHCb-experiment…

Aankomende evenementen

9 juni 2023

COLLOQUIUM: “Sterile neutrinos and neutrinoless double beta decay” by Jordy de Vries (UvA)

Friday 9 June, 11.00h, at Nikhef/CWI in Z011. Speaker: Jordy de Vries (UvA) Title: “Sterile neutrinos and neutrinoless double beta decay” Abstract: The search for neutrinoless double beta…
Placeholder image for events Placeholder image for events
12 juni 2023

Promotie Anamika Aggarwal @ RU

Anamika Aggarwal, promovenda aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift maandag 12 juni 2023 om 14.30 aan de Radboud Universiteit. “Unfolding the Higgs” De promotie vindt plaats op maandag…
13 juni 2023

Promotie Jordy Butter @ VU

Jordy Butter, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 13 juni 2023 om 15.45 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Het kwantificeren van de magnitude van de b…