CERN-bezoek UM en Provincie Limburg

12 - 02 - 2018


Een delegatie van de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht heeft een bezoek gebracht aan CERN. Het ging om een verkennend werkbezoek op uitnodiging van Nikhef. Er is gesproken over het uitbouwen van de samenwerking tussen de provincie, de universiteit en Nikhef op het gebied van zwaartekrachtgolvenonderzoek en deeltjesversnellerfysica.

De Provincie Limburg is kandidaat voor het vestigen van de toekomstige Einstein Telescoop, waar zwaartekrachtgolvenonderzoek zal worden gedaan. De Universiteit Maastricht (UM) werkt nu al samen met Nikhef op het gebied van zwaartekrachtgolvenonderzoek. Tijdens het werkbezoek aan CERN op 8 februari spraken de deelnemers van Nikhef, UM en de provincie over het verder uitbouwen van de onderlinge samenwerking en de plannen voor de Einstein Telescoop.

In de delegatie bevonden zich de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, en de rector Rianne Letschert en voorzitter Martin Paul van de Universiteit Maastricht. Vanuit NWO was Christa Hooijer vertegenwoordigd, directeur van de Institutenorganisatie van NWO.

Nikhef-directeur Stan Bentvelsen gidste de delegatie door CERN, die onder meer de experimenten LHCb en ATLAS bezocht. Bentvelsen vond het een prettig en constructief bezoek: “We hebben laten zien waar we in de deeltjesfyscia toe in staat zijn, en wat langetermijnstrategie voor dit soort grote projecten in de praktijk inhoudt. Daarnaast was het een uitstekend moment om door te praten over onze gezamenlijke ambitie voor de Einstein Telescoop in Limburg.”

Paul (UM) noemde CERN een prachtig voorbeeld van open, internationale samenwerking, van wetenschappers uit diverse disciplines en landen: “Precies waar wij als universiteit ook voor staan.” De universiteit kondigde begin februari aan dat het een faculteit ‘Science and Engineering’ opricht. Paul: “Weten hoe open men in CERN werkt en denkt, helpt ons bij de vormgeving van onze nieuwe bètafaculteit.”

Zowel de delegatieleden van de universiteit als de provincie noemden het positieve effect van een groot wetenschappelijk instituut op de omgeving. Paul: “Dan vraag ik mij direct af, wat zou het effect zijn als de Einstein Telescoop in het Limburgse Valkenburg zou worden geplaatst?” Ook gouverneur Bovens noemde het bezoek inspirerend: “Ik ben onder de indruk hoe focus op fundamenteel onderzoek grenzen kan slechten, bruggen kan bouwen en verbindingen tot stand kan brengen.” De provincie hoopt dat diezelfde energie in de toekomst ook bij de Einstein Telescoop te voelen is.

Foto: Gouverneur Bovens, UM-rector Rianne Letschert en UM-voorzitter CvB Martin Paul bij ATLAS, een van de detectoren bij de Large Hadron Collider.