ATLAS en de LHC zijn gebouwd door een grote internationale gemeenschap van wetenschappers en engineers. Ook Nederlandse wetenschappers en engineers spelen hierin een belangrijke rol:
– Muon-detectoren: een van de deeltjes die vrij ongestoord de botsing verlaten zijn zogenaamde muondeeltjes. Ze worden in grote hoeveelheden geproduceerd bij de botsingen van protonen in de LHC en ze leveren belangrijke informatie over de botsing. Met behulp van speciale detectoren is het mogelijk om ze te herkennen. Onderdelen van deze zogenaamde muonspectrometer, de buitenste laag van de ATLAS-detector, zijn op Nikhef ontworpen, gebouwd en getest, waarna ze in ATLAS werden geïnstalleerd.
– Ook de Semi Conducting Tracker (SCT), een detector in het hart van de ATLAS-detector, is op Nikhef ontworpen, gebouwd en getest. Dit onderdeel is essentieel voor het volgen van de sporen die elektrisch geladen deeltjes afleggen door de detector. Het bestaat uit 1000 sensoren met ieder 1500 kanalen. Op Nikhef is een van de ‘endcaps’, het deel van de SCT dat zich in de voorwaartse richting bevindt, geassembleerd en getest.
– Nikhef heeft ook onderdelen van de elektronische modules van het activatie- en data-acquisitiesysteem ontworpen, dat de detectoren uitleest en beslist welke van de miljard botsingen per seconde permanent worden opgeslagen.
– Bij het interpreteren van de gedetecteerde signalen spelen Nederlandse onderzoekers ook een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij het herkennen van muondeeltjes, de identificatie van de sporen die b-quarks achterlaten, maar ook bij het ontwikkelen van het analyseframework dat wordt gebruikt om de individuele higgsmetingen te combineren tot één resultaat spelen Nikhef-onderzoekers een centrale rol.