Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN in Genève.

Lees verder
Research Spotlight

eEDM

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderdeel van het Nikhef-samenwerkingsverband, koelen moleculen af en manipuleren ze om de fundamentele interacties en symmetrieën te bestuderen van het Standaard Model van de deeltjesfysica.

Lees verder
Outreach-website

Nikhef's Outreach-activiteiten

Wil je meer te weten komen over ons onderzoek? Op onze outreach-website vind je al onze outreach-activiteiten georganiseerd door Nikhef in Amsterdam voor algemeen publiek, leerlingen en docenten. Tot ziens op Nikhef!

Ga naar de Outreach site
Research Spotlight

KM3NeT: Neutrino's

Nikhef-onderzoekers doen onderzoek naar neutrino’s, ongeladen subatomaire deeltjes die dwars door de aarde heen schieten. Ze doen dat in een samenwerkingsverband bij een internationaal project genaamd KM3NeT.

Lees verder
Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo en XENON1T.

Lees verder
Research Spotlight

ALICE: Quark-Gluon Plasma

Om mysteries rond quarks en gluonen op te lossen, probeert het ALICE-experiment quarks en gluonen bij extreem hoge temperatuur in een nieuwe aggregatietoestand te brengen. Dat is het quark-gluonplasma. De onderzoekers bestuderen dit plasma voordat de quarks afkoelen en zich weer hergroeperen in ‘normale’ materie.

Lees verder
Techniek op Nikhef

Technische afdelingen

Bij de technische afdelingen van Nikhef werken ongeveer 80 mensen. Zij ondersteunen de wetenschappelijke projecten met het ontwerp en het bouwen van (onderdelen van) detectoren, versnellers, uitlees en besturingssystemen en computer- en netwerkinfrastructuren.

Lees verder

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Nieuws

3 mei 2024

Lovende SEP-evaluatie voor Nikhef: voorbeeldig verbindend

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef speelt een voorbeeldige verbindende rol in het Nederlandse onderzoekslandschap. Dat oordeelt een internationale commissie in zijn zesjaarlijkse SEP-evaluatie. “Nikhef biedt een…

1 mei 2024

Amerikanen en CERN gaan nauwer samenwerken

De VS en CERN gaan nauwer samenwerken bij het ontwikkelen van grote onderzoeksfaciliteiten, om te beginnen de haalbaarheidsstudies op het gebied van de FCC-ee higgsfabriek. Dat is de…

26 april 2024

Voormalig Nikhef-fysicus Michiel Botje overleden

Gepensioneerd Nikhef-onderzoeker Michiel Botje is na een kort ziekbed in Frankrijk overleden. Dat is donderdag bekend gemaakt door de familie. Botje was tot zijn pensionering in 2014 verbonden…

Aankomende evenementen

3 mei 2024

COLLOQUIUM by PhD candidates Giacomo Magni and Melissa Lopez

Friday 3 May, 11.00h, at Nikhef in the Vertex Colloquium room Speaker: Giacomo Magni (VU, Nikhef) Title: “Resolving the proton content to percent accuracy” Abstract: Hadronic Colliders, as…
Placeholder image for events Placeholder image for events
13 mei / 14 mei 2024

Nikhef Annual Scientific Meeting: Jamboree 2024

We are happy to announce that this year’s Nikhef Jamboree will take place on Monday May 13 and Tuesday May 14 in Amsterdam. The meeting is held in…
16 mei 2024

Nikhef-vertoning van Neutrino, een film over “het dichterlijke deeltje”

Filmmakers Jan van den Berg en Hannie van den Bergh maakten een poëtisch portret van het meest ongrijpbare deeltje van het universum, het neutrino. Voor “Neutrino” trokken ze…