Open dag Nikhef 2017 op zaterdag 7 oktober!

2017-10-07 12:00 | 2017-10-07 17:00

Open dag 2017 op zaterdag 7 oktober!

Dit jaar is onze open dag gepland op zaterdag 7 oktober van 12 tot 17 uur. Op deze dag openen we onze deuren voor alle nieuwsgierigen van aard. Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtsgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is? Wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? En hoe we dat meten? Bezoek onze open dag en ontdek alles over de detectie van zwaartekrachtsgolven, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. Maak kennis met de helden van de wetenschap op Amsterdam Science Park tijdens de Open Dag 2017!

Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops  en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtsgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen in de Big Bang Theory Corner. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van onze werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC deeltjesversneller.

Voor de kids is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!

Minilezingen

13.00 – 13:30 ‘De jacht op de donkere-materie-deeltjes’
– Patrick Decowski van XENON1T

14.00 – 14.30 ‘Zwaartekrachtsgolven – Hoe meet je trillingen van het heelal?’
– Niels van Bakel van de Detector R&D groep

15.00 – 15.30 “Mini big bang in het lab”
– Raimond Snellings van ALICE

16:00 – 16:30 “Helden van de deeltjesfysica”
– Jorinde van de Vis van Theoretische Fysica & Jacco de Vries van LHCb

De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park. Bekijk nu het complete programma!

Voor een sfeerimpressie van vorige edities kunt u hier terecht.

Belangrijk bericht voor reizigers met de trein

Wij raden aan om met de fiets of de trein naar het Amsterdam Science Park te komen. Er zijn echter dit weekend geplande werkzaamheden bij de NS. Hierdoor is het Amsterdam Science Park komend weekend minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Check voor actuele reisinformatie de website van de NS. Verdere informatie over routebeschrijving en parkeren is te vinden op de pagina van het Amsterdam Science Park.