Open dag

In 2020 gaat de Open Dag van het Amsterdam Science Park waar Nikhef altijd aan deelneemt niet door

Maar in tijden van corona is het doorgaan van evenementen niet vanzelfsprekend meer. Het ontvangen van bezoekers in onze instituten is door de huidige coronamaatregelen onmogelijk geworden. Er is daarom besloten om, in aansluiting op de beslissing van het Weekend van de Wetenschap, de Open Dag van 2020 te annuleren.

De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van Amsterdam Science Park (Science & Business), AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap

Hieronder staat informatie over voorgaande open dagen.


Open dag 2019 – zaterdag 5 oktober

De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. Het is dé gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van wetenschappelijk onderzoek op het Amsterdam Science Park. Kom langs, je bent van harte welkom.

Op Nikhef worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen en volwassenen, waaronder demonstraties over de LHC-experimenten ALICE, ATLAS en LHCb, over zwaartekrachtsgolven en donkere materie. Ook dit jaar konden kinderen zich uitleven in het MechanoLAB & pretlab en op zoek gaan naar deeltjes in de deeltjesdierentuin.

De minilezingen dit jaar waren:

13.00-13.30 Op zoek naar een theorie van alles – Philine van Vliet (Theorie)
14.00-14.30 Kosmische straling raakt ons allemaal – Sijbrand de Jong (Auger, kosmische straling)
15.00-15.30 Waar is de antimaterie? – Wouter Hulsbergen (LHCb)
16.00-16.30 Waar is het heelal? – Auke Pieter Colijn (XENON1T/nT – donkere materie)

Bekijk hier een sfeerimpressie van 2019


Open dag 2018 – zaterdag 6 oktober

Op deze dag openen we onze deuren voor iedereen die nieuwsgierig van aard is. Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtsgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is? Wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? En hoe we dat meten? Bezoek onze open dag en ontdek alles over de detectie van zwaartekrachtsgolven, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. Maak kennis met de wetenschappers van het Amsterdam Science Park tijdens de Open Dag 2018!

Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops  en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtsgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen bij ‘Ask a Big Bang Theorist’. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van onze werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC-deeltjesversneller.

Voor de kids is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!

Minilezingen

13.00 – 13:30 ‘Het heelal gezien vanaf de zeebodem’
– Karel Melis van KM3NeT

14.00 – 14.30 ‘Een petabyte weinig? Spoorzoeken door data’
– David Groep van Grid Computing.

15.00 – 15.30 “Het onmogelijke toch meten: zwaartekrachtsgolven” – Frank Linde van de zwaartekrachtsgolven groep

16:00 – 16:30 “Zoeken naar nieuwe werelden op CERN”
– Ivo van Vulpen, ATLAS-experiment

De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.

Bekijk nu het Open Dag Programma Amsterdam Science Park 2018.

_______________________________________________________________________________________

Open dag 2017 zaterdag 7 oktober

Vorig jaar was onze open dag op zaterdag 7 oktober van 12.00 tot 17.00. Op deze dag openen we onze deuren voor iedereen die nieuwsgierig van aard is. Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtsgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is? Wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? En hoe we dat meten? Bezoek onze open dag en ontdek alles over de detectie van zwaartekrachtsgolven, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. Maak kennis met de helden van de wetenschap op Amsterdam Science Park tijdens de Open Dag 2017!

Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops  en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtsgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen in de Big Bang Theory Corner. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van onze werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC-deeltjesversneller.

Voor de kids is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!

Minilezingen

13.00 – 13:30 ‘De jacht op de donkere-materie-deeltjes’
– Patrick Decowski van XENON1T

14.00 – 14.30 ‘Zwaartekrachtsgolven – Hoe meet je trillingen van het heelal?’
– Niels van Bakel van de Detector R&D groep

15.00 – 15.30 “Mini big bang in het lab”
– Raimond Snellings van ALICE

16:00 – 16:30 “Helden van de deeltjesfysica”
– Jorinde van de Vis van Theoretische Fysica & Jacco de Vries van LHCb

De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.

Bekijk nu het complete programma!