Open dag

Open Dag banner

Open dag zaterdag 1 oktober 2016

Dit jaar was onze open dag op zaterdag 1 oktober van 12 tot 17 uur. Daar kon men o.a. alles te weten komen over de eerste directe detectie van zwaartekrachtsgolven die in februari bevestigd werd, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. En kennis maken met de wetenschappers van vandaag en morgen op Amsterdam Science Park!

Het programmaboekje kun je hier bekijken. Op Nikhef kon je minilezingen bezoeken, workshops volgen, meedoen met rondleidingen. En voor de kids was er genoeg te doen: meedoen bij het MechanoLab en Pretlab en knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap.

Minilezingen 2016

13.00 uur  Aart Heijboer: ‘Spookdeeltjes detecteren op de bodem van de zee’ (bekijk de PDF) – KM3NeT

(bekijk de PDF) 14.00 uur  Chris Van Den Broeck: ‘Zwaartekrachtsgolven van botsende zwarte gaten’ – Zwaartekrachtsgolven (Virgo)

15.00 uur  Jeroen van Tilburg: ‘Deeltjes en antideeltjes’ (bekijk de PDF) – LHCb

16.00 uur  Stan Bentvelsen: ‘Wat valt er te ontdekken na de Higgs?’ – ATLAS


 

Open dag zaterdag 3 oktober 2015

Onze jaarlijkse open dag was vorig jaar op zaterdag 3 oktober 2015. Iedereen, was die middag van harte welkom om een kijkje te nemen bij Nikhef, te praten met onze wetenschappers en technici of deel te nemen aan één van de mini-lezingen, workshops, rondleidingen en demonstraties.

Minilezingen 2015
Dit jaar stonden de volgende korte lezingen (ongeveer 30 minuten) op het programma:

13.00 – 13.30 uur “Het ‘onwaarneembare’ waarnemen: neutrino-onderzoek op Nikhef” door Daan van Eijk (bekijk de slides in PDF-formaat)
14.00 – 14.30 uur “LHC update” door Wouter Verkerke (Bekijk de slides in PDF-formaat)
15.00 – 15.30 uur “Onzichtbare deeltjes uit het heelal – de detectie van donkere materie” door Patrick Decowski (bekijk de slides in PDF formaat)
16.00 – 16.30 uur “100 Jaar algemene relativiteitstheorie” door Chris Van Den Broeck (bekijk de slides in PDF formaat)

Bekijk hier het volledige programma van onze open dag in pdf formaat.

Samenwerking
De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI.