Open Dag 2023
Ook in 2023 biedt Nikhef een kijkje achter de schermen tijdens de Open Dag van het Amsterdam Science Park. Dit jaar vindt de open dag plaats op zaterdag 7 oktober. Meer informatie volgt z.s.m.
Kijk hieronder voor informatie over voorgaande edities.
Open Dag 2022: Enkele van de deuren van Nikhef gaan weer open!
Ons gebouw wordt momenteel gerenoveerd maar op 1 oktober 2022 gingen enkele van de deuren van Nikhef toch open tijdens de Amsterdam Science Park open dag. Er was genoeg te beleven, zoals mini-rondleidingen, spannende give-aways, en veel informatie over ons (astro)deeltjesonderzoek.
Hierbij het volledige programma van Nikhef: https://opendagamsterdamsciencepark.nl/nikhef/
De andere instituten op Amsterdam Science Park die meedoen zijn AMOLF, CWI, ARCNL en UvA-FNWI. Hun programma’s kun je hier bekijken: https://opendagamsterdamsciencepark.nl/programma/
_______
Open Dag Amsterdam Science Park 2021: een hybride vorm
Na een jaar waarin de Open Dag niet door kon gaan in verband met coronavirus, is er dit jaar gekozen voor een hybride vorm, gedeeltelijk in-person en gedeeltelijk online. Op 2 oktober zijn er op het Science Park op verschillende locaties live lezingen, en rondleidingen voor kleine groepen.
Vanwege de renovatie blijft het Nikhef-gebouw gesloten, maar Nikhef-sprekers verzorgen wel een aantal lezingen. Wil je live lezingen bijwonen? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan via de website van het Amsterdam Science Park.
Ga voor het volledige live en online programma en aanmelding naar de: Website van Amsterdam Science Park
De online live stream is hier te volgen:
Lezingen Turingzaal
Livestream lezingen Science Park 904 SP C1.110 – 2021-2022
Livestream lezingen Science Park 904 SP C0.05 – 2021-2022
Livestream lezingen Science Park 904 SP C0.110 – 2021-2022
Namens Nikhef zullen Suzanne Klaver (LHCb) en Chris Van Den Broeck (Zwaartekrachtsgolven) lezingen verzorgen:
Zwarte gaten, neutronensterren, en rimpelingen in de ruimtetijd
Spreker: Chris Van Den Broeck (Nikhef)
Tijd: 11:00, locatie: Turingzaal Science Park 125
Door het hele universum heen gaan superkleine rimpelingen van de ruimtetijd. Ze zijn zo klein dat we er niets van merken. En pas sinds vijf jaar hebben we de instrumenten om ze te meten. Maar nu het kan, kunnen zwaartekrachtsgolven ons veel nieuwe dingen leren. Zo kunnen natuur- en sterrenkundigen op een nieuwe manier kijken naar zwarte gaten, neutronensterren en donkere delen van het heelal. Ontdek het wonderlijke universum van zwaartekrachtsgolven tijdens deze lezing.
Op jacht naar een nieuwe natuurkracht
Spreker: Suzanne Klaver (Nikhef)
Tijd: 14:00, locatie: Turingzaal Science Park 125
Natuurkundigen bij Nikhef willen op het allerkleinste niveau weten hoe alles is opgebouwd en werkt. Met behulp van deeltjesversnellers als de Large Hadron Collider op CERN doen ze hier onderzoek naar. De huidige modellen beschrijven vier fundamentele natuurkrachten en verschillende soorten en vormen van elementaire deeltjes. Maar wat nou als er toch een andere natuurkracht in het spel is? Tijdens deze lezing leer je meer over het onderzoek met deeltjesversnellers en de ontdekkingstocht van de betrokken onderzoekers.
Deze Nikhef-onderzoekers geven een lezing op de UvA:
Donkere materie
Spreker: Patrick Decowski | Engels
Tijd: 16:00-16:45 | C0.110 Science Park 904
Een groot deel van de materie in het heelal ontbreekt. Dat wil zeggen: we zien een bepaalde hoeveelheid materie (sterren, gas, enzovoorts) aan de hemel, maar als we de zwaartekracht meten die materie uitoefent op sterren en sterrenstelsels, blijkt er veel, veel meer te zijn. De extra zwaartekracht zou kunnen komen van deeltjes die we nog niet hebben ontdekt – maar hoe bewijzen we dat zulke deeltjes bestaan? Kunnen we ze in het laboratorium maken, of detecteren dat ze uit de ruimte komen? Tina Pollmann legt uit hoe zij en haar groep proberen de ongrijpbare donkere materie op te sporen.
Van kosmische deeltjesdouche tot inperking van SARS-CoV-2
Spreker: Tina Pollmann (IoP)| Engels
Tijd: 11:00-11:45 uur, locatie: C0.110 Science Park 904
Soms heeft de ene tak van de natuurkunde verrassende verbanden met een andere. Een voorbeeld is dat het modelleren van kosmische deeltjesbuien – ‘douches’ van deeltjes die onze detectoren bereiken als gevolg van het bombardement van onze atmosfeer met hoogenergetische kosmische straling – kan worden toegepast op het bestuderen van de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus onder verschillende soorten van inperkingsprotocollen. Tina Pollmann, een astrodeeltjesfysicus, legt uit hoe zij het afgelopen jaar op verrassende wijze uitgebreid aan dit hete hangijzer in de gezondheidswetenschap heeft mogen werken.
__________________________________________________________________________________
In 2020 ging de Open Dag van het Amsterdam Science Park waar Nikhef altijd aan deelneemt niet door
Maar in tijden van corona was het doorgaan van evenementen niet vanzelfsprekend meer. Het ontvangen van bezoekers in onze instituten was door de coronamaatregelen onmogelijk geworden. Er werd daarom besloten om, in aansluiting op de beslissing van het Weekend van de Wetenschap, de Open Dag van 2020 te annuleren.
De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van Amsterdam Science Park (Science & Business), AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap
Hieronder staat informatie over voorgaande open dagen.
Open dag 2019 – zaterdag 5 oktober
De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. Het is dé gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van wetenschappelijk onderzoek op het Amsterdam Science Park. Kom langs, je bent van harte welkom.
Op Nikhef worden verschillende activiteiten georganiseerd voor kinderen en volwassenen, waaronder demonstraties over de LHC-experimenten ALICE, ATLAS en LHCb, over zwaartekrachtsgolven en donkere materie. Ook dit jaar konden kinderen zich uitleven in het MechanoLAB & pretlab en op zoek gaan naar deeltjes in de deeltjesdierentuin.
De minilezingen dit jaar waren:
13.00-13.30 Op zoek naar een theorie van alles – Philine van Vliet (Theorie)
14.00-14.30 Kosmische straling raakt ons allemaal – Sijbrand de Jong (Auger, kosmische straling)
15.00-15.30 Waar is de antimaterie? – Wouter Hulsbergen (LHCb)
16.00-16.30 Waar is het heelal? – Auke Pieter Colijn (XENON1T/nT – donkere materie)
Bekijk hier een sfeerimpressie van 2019
Open dag 2018 – zaterdag 6 oktober
Op deze dag openen we onze deuren voor iedereen die nieuwsgierig van aard is. Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtsgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is? Wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? En hoe we dat meten? Bezoek onze open dag en ontdek alles over de detectie van zwaartekrachtsgolven, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. Maak kennis met de wetenschappers van het Amsterdam Science Park tijdens de Open Dag 2018!
Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtsgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen bij ‘Ask a Big Bang Theorist’. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van onze werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC-deeltjesversneller.
Voor de kids is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!
Minilezingen
13.00 – 13:30 ‘Het heelal gezien vanaf de zeebodem’
– Karel Melis van KM3NeT
14.00 – 14.30 ‘Een petabyte weinig? Spoorzoeken door data’
– David Groep van Grid Computing.
15.00 – 15.30 “Het onmogelijke toch meten: zwaartekrachtsgolven” – Frank Linde van de zwaartekrachtsgolven groep
16:00 – 16:30 “Zoeken naar nieuwe werelden op CERN”
– Ivo van Vulpen, ATLAS-experiment
De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.
Bekijk nu het Open Dag Programma Amsterdam Science Park 2018.
_______________________________________________________________________________________
Open dag 2017 zaterdag 7 oktober
Vorig jaar was onze open dag op zaterdag 7 oktober van 12.00 tot 17.00. Op deze dag openen we onze deuren voor iedereen die nieuwsgierig van aard is. Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtsgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is? Wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? En hoe we dat meten? Bezoek onze open dag en ontdek alles over de detectie van zwaartekrachtsgolven, de zoektocht naar donkere materie en de verschillende experimenten waaraan Nikhef werkt bij CERN’s Large Hadron Collider. Maak kennis met de helden van de wetenschap op Amsterdam Science Park tijdens de Open Dag 2017!
Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtsgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen in de Big Bang Theory Corner. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van onze werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC-deeltjesversneller.
Voor de kids is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!
Minilezingen
13.00 – 13:30 ‘De jacht op de donkere-materie-deeltjes’
– Patrick Decowski van XENON1T14.00 – 14.30 ‘Zwaartekrachtsgolven – Hoe meet je trillingen van het heelal?’
– Niels van Bakel van de Detector R&D groep15.00 – 15.30 “Mini big bang in het lab”
– Raimond Snellings van ALICE16:00 – 16:30 “Helden van de deeltjesfysica”
– Jorinde van de Vis van Theoretische Fysica & Jacco de Vries van LHCb
De Open Dag van Amsterdam Science Park vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap en is een samenwerking van Nikhef, Amolf, CWI, SurfSARA, UvA, AUC, NLeSC & ARC-NL. Meer informatie over de rest van de instituten vindt u op de website van Amsterdam Science Park.
Bekijk nu het complete programma!