Sameer Murthy en Jeroen van Tilburg ontvangen Vidi-subsidie

21 mei 2013

Nikhef-onderzoekers Sameer Murthy en Jeroen van Tilburg hebben beiden een Vidi-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO kent de subsidie toe aan excellente onderzoekers die na promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

432 onderzoekers dienden een Vidi-aanvraag in. NWO heeft aan 86 onderzoekers een Vidi toegekend. Elke onderzoeker ontvangt maximaal 800.000 euro en kan daarmee vijf jaar lang onderzoek doen.

De onderzoeken
Dr. Sameer Murthy ontving de Vidi voor zijn onderzoek What are black holes made up of? Samenvatting: A black hole is a region of space with a gravitational field so strong that no matter or radiation can escape. The researchers will explore the microscopic structure of black holes using newly developed mathematical techniques.

Dr. Jeroen van Tilburg ontving de subsidie voor zijn onderzoek Minuscule verschillen tussen deeltjes en anti–deeltjes. Deeltjes en anti-deeltjes gedragen zich net even anders. Dit subtiele verschil kan worden gemeten met de LHCb detector aan het CERN. Door heel nauwkeurig de verschillen te meten is het mogelijk een glimp opvangen van deeltjes die we nog niet kennen.

Vernieuwingsimpuls
Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. (Bron: NWO)