PhD defense Daan van Eijk @ VU

15 oktober 2012

Promotiebericht
Nikhef, 09-10-2012

Veroudering en het Verval van Schoonheid: Stralingshardheid van de LHCb Outer Tracker en Tijdsafhankelijke CP-Schending in Vervallen van het Type B0s  J/ψ Φ

Daan van Eijk, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift maandag 15 oktober 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geen sporen van Nieuwe Fysica gevonden 
In de deeltjesversneller LHC, diep onder de grond bij CERN in Genève, laten wetenschappers miljoenen keren per seconde zogenoemde protonen op elkaar botsen. Protonen zijn deeltjes die -samen met neutronen- de kernen van atomen vormen en bestaan zelf weer uit zogenoemde quarks. Onderzoekers analyzeren de deeltjes die ontstaan bij deze protonenbotsingen en proberen op die manier meer te weten te komen over de werking van de natuur op de allerkleinste schaal. 
Het onderzoek voor dit proefschrift is gedaan met behulp van de LHCb-detector, één van de vier grote experimenten bij de LHC. Met de LHCb-detector wordt onderzoek gedaan naar de eigenschappen van zogeheten B-mesonen en hun antideeltjes. In dit proefschrift worden deeltjesvervallen van het type B0s  J/ψ Φ bestudeerd, met andere woorden, een B0s-meson dat uiteenvalt in een J/ψ-meson en een Φ-meson. Het doel van het onderzoek is de meting van een parameter die beschrijft wat het verschil is in vervalsnelheid tussen vervallen van het type B0s  J/ψ Φ en hetzelfde verval waarbij het moederdeeltje het antideeltje van een B0s-meson is. In het zogenoemde Standaardmodel van elementaire deeltjes, een wiskundig model dat de huidige kennis van de deeltjesfysica samenvat, wordt verwacht dat deze parameter klein is. In uitbreidingen van het Standaardmodel, zogeheten Nieuwe Fysicamodellen, kan deze parameter mogelijk groter zijn. De gemeten waarde is echter in overeenstemming met de waarde zoals voorspeld door het Standaardmodel, zodat op basis van deze meting nog geen aanwijzingen voor Nieuwe Fysica zijn gevonden.

Daan van Eijk:
Ageing and the Decay of Beauty: Radiation Hardness of the LHCb Outer Tracker and Time-Dependent CP Violation using B0s  J/ψ Φ Decays
 (pdf)

De promotie vindt plaats op maandag 15 oktober, om 13.45 in de aula van de universiteit, De Boelelaan 1105

Promotor: prof. dr. M.H.M.Merk en prof. dr. H.G. Raven
Co-Promoter: dr. N. Tuning

Contact: Daan van Eijk