Onderzoekers Nikhef worden lid Academia Europaea

4 juli 2016

Deze week heeft de Academia Europaea de Nikhef-wetenschappers Sijbrand de Jong en Raimond Snellings gevraagd om lid te worden. De Academia Europaea is een vereniging van Europese onderzoekers uit alle disciplines van de wetenschap. De academie heeft ongeveer 3500 leden, waaronder 52 Nobelprijswinnaars.  Lidmaatschap van de academie is uitsluitend op uitnodiging.

Hoogleraar Experimentele natuurkunde Sijbrand de Jong, programmaleider Kosmische Stralen bij Nikhef, is deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energie in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland) Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische-stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië. Hij concentreerde zich in het verleden op het zoeken van het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden. Op dit moment heeft de herkomst, samenstelling en interactie van de deeltjes met de hoogste energie in het heelal zijn aandacht. De Jong werkte mee aan de samenstelling van de nieuwe curricula natuurkunde en natuur, leven en technologie voor het VWO. Hij heeft vele bestuurlijke functies gehad.
Zijn invloed op de deeltjesfysicabeleid reikt tot het hoogste niveau, wat blijkt uit zijn verkiezing afgelopen jaar tot president van de CERN-Raad in Genève.

Raimond Snellings is de programmaleider van ALICE in Nederland en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in Quantum Chromo Dynamics bij hoge temperaturen en onderzoekt de eigenschappen van het quark gluon plasma. Snellings zag bij de Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC, Brookhaven, USA) als een van de eersten het belang van het meten van de anisotropie in het collectieve gedrag van het quark gluon plasma in, wat leidde tot veel invloedrijke publicaties. Snellings is, samen met twee collega’s, hoofdauteur van de publicatie dat de eerste meting van deze anisotropie bij RHIC beschrijft. Dit paper lag ten grondslag aan de ontdekking van het perfecte vloeistof gedrag van het quark gluon plasma.
Als een van wereld’s deskundigen op het gebied van het collectief gedrag van het quark gluon plasma, speelt zijn groep een leidende rol in ALICE en is hij actief in vele bestuurlijke functies.

 

Sijbrand de Jong (links) en Raimond Snellings worden lid van de Academia Europaea.
Sijbrand de Jong (links) en Raimond Snellings worden lid van de Academia Europaea.

 

Meer informatie
Nieuwsbericht Academia Europaea
Nieuwsbericht Radboud Universiteit