Kosmische straling meten met HiSPARC in Namibië

20 augustus 2018

Op 4 juli kwam een HiSPARC-detector uit Amsterdam aan in Windhoek, Namibië. Drie leden van Physics without Frontiers kwamen mee om de detector samen met staf en studenten van de University of Namibia in elkaar te zetten. Na drie intensieve dagen was de detector operationeel.

Met de HiSPARC-detector kunnen studenten kosmische straling met extreem hoge energie bestuderen. Het geeft hen de kans om bij te dragen aan echt wetenschappelijk onderzoek naar deze mysterieuze deeltjes. Daarnaast wil de University of Namibia de detector gebruiken voor outreach-evenementen met scholen. “Meewerken aan het opzetten en in elkaar zetten van de HiSPARC-detector was een geweldige kans en ervaring” aldus Susana Nekwaya, één van de betrokken masterstudenten. “Tijdens het montageproces leerden we over de basiswerkingsprincipes van de detectoren, en deze informatie kan gebruikt worden tijdens het uitleggen aan andere studenten en onderzoekers die de detectoren gaan gebruiken.”

Ook PhD-student Kleopas Shiningayamwe is erg enthousiast: “Ik kan niet wachten om de data van de nieuw geïnstalleerde detector te analyseren! Bedankt aan alle mensen die eraan hebben bijgedragen om deze prachtige detector naar onze universiteit te brengen. We zijn nu in staat om praktisch onderwijs te geven aan onze studenten en middelbare scholieren door het hele land. Hopelijk kunnen we hen inspireren om zelf betrokken te raken bij onderzoeksactiviteiten.”

Wereldwijd netwerk van detectoren

De HiSPARC-detectoren worden gemaakt door Nikhef en op dit moment zijn ze al op meer dan 140 plaatsen geïnstalleerd, met name in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De detector in Windhoek is de eerste in Afrika en biedt de kans om data op verschillende locaties en hoogtes te vergelijken. Nikhef bouwt ook een detector die mee zal gaan met een expeditie naar Antarctica.