Jo van den Brand verkozen tot spokesperson Virgo

20 - 04 - 2017


Professor Jo van den Brand is op 19 april gekozen als de nieuwe spokesperson van Virgo. Van den Brand is programmaleider Zwaartekrachtsgolven bij Nikhef en verbonden aan de VU in Amsterdam. De afgelopen jaren heeft hij met veel succes de zwaartekrachtsgolven-groep geleid, met als hoogtepunt de bekendmaking van de detectie van de eerste zwaartekrachtsgolven op 11 februari 2016. Ook is Van den Brand de drijvende kracht achter de mogelijkheid om de toekomstige generatie zwaartekrachtsgolvendetectors, de zogenaamde Einstein Telescope, naar Nederland te  halen.

De leden van de internationale Virgo collaboratie, met daarin o.a. vertegenwoordigd door Nederland, Frankrijk en Italië, hebben op 19 april met overgrote meerderheid gekozen voor Prof. Van den Brand als nieuwe spokesperson.

Van den Brand is zeer gemotiveerd om op 1 mei te beginnen aan zijn nieuwe functie: “Ik zie er naar uit om Advanced Virgo snel operationeel te krijgen, zodat we kunnen participeren in de Science Runs met de LIGO interferometer in de Verenigde Staten. Er valt heel veel te ontdekken, bijvoorbeeld een botsing van neutronensterren waarbij behalve zwaartekrachtsgolven ook elektromagnetische golven vrijkomen, die gelijktijdig door astronomen gemeten kunnen worden. Ook zie ik het als erkenning van ons prachtige instituut Nikhef, en het vertrouwen dat in ons gesteld wordt”.

De Virgo detector in Pisa heeft onlangs een grote upgrade ondergaan en staat op het punt om zwaartekrachtsgolven te kunnen gaan meten.

Meer informatie:
– Afdeling Wetenschapscommunicatie Nikhef, email
– Nikhef: detectie eerste zwaartekrachtsgolven
– Bekijk de video van Robbert Dijkgraaf over het wetenschappelijk belang van zwaartkrachtsgolven