13-05-2011 PhD defense Manuel Kayl 12.00 UvA

27 april 2011

Promotiebericht
Nikhef, 27-04-2011

Dichtheid van geladen deeltjes gemeten met de ATLAS detector

Manuel Kayl, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift vrijdag 13 mei 2011 aan de Universiteit van Amsterdam.

Bijna 20 jaar liggen tussen de intentieverklaring voor de bouw van het ATLAS experiment en de publicatie van de eerste fysica resultaten in 2010. Volgens de planning zal de Large Hadron Collider (LHC), de krachtigste deeltjesversneller van de wereld, de komende 20 jaar protonen op elkaar botsen in ATLAS. Hierdoor is het mogelijk elementaire deeltjes gedetailleerd te bestuderen.

In dit proefschrift beschrijf ik een spannende periode waarin met het ATLAS experiment verschillende mijlpalen zijn behaald. Het uitgangspunt is de analyse van de gegevens van kosmische straling, voor het eerst gemeten met een volledig geassembleerde detector. Het belangrijkste onderwerp van dit proefschrift is de meting van de dichtheid van geladen deeltjes waarmee wij ons begrip van de fundamentele deeltjes en hun eigenschappen kunnen testen. Voor deze metingen zijn de eerste proton proton botsingen bij de LHC gebruikt. De resultaten uit deze proefschrift zijn uiteindelijke resultaten van het ATLAS experiment en zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

Manuel Kayl: Measurement of the charged particle density with the ATLAS detector First data at √s = 0.9, 2.36 and 7 TeV (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 13 mei, om 12.00 in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam.

Promotor: prof. dr. ir. E.N. Koffeman
Co-Promoter: dr. A.P. Colijn

Contact: Manuel Kayl