12-03-2010: PhD defense Zdenko van Kesteren 12:00 UvA

23 - 02 - 2010


Promotiebericht
Nikhef, 23-02-2010

Muon reconstructie in de ATLAS detector

Zdenko van Kesteren, promovendus aan het Nikhef, heeft in zijn onderzoek een methode ontwikkeld om muonen in de ATLAS detector te reconstrueren.
Hij verdedigt zijn proefschrift vrijdag 12 maart 2010 aan de Universiteit van Amsterdam.

Het Standaard Model der Elementaire Deeltjes is een van de grootste successen van de moderne natuurkunde. Het beschrijft de bouwstenen van de natuur en de krachten tussen deeltjes. Het enige deeltje dat door het Standaard Model wordt voorspeld en nog niet gemeten is, is het Higgs boson.

De Large Hadron Collider (LHC) deeltjesversneller op het CERN laboratorium is in staat om het Higgs boson te produceren, als het deeltje bestaat. In de 27 km lange ring worden protonen tot hoge energieën versneld en op elkaar gebotst. De ATLAS detector is één van de detectoren die deze botsingen waarneemt en in de brokstukken van de protonen naar het Higgs boson zoekt.

Het Higgs boson is instabiel en kan naar vier muonen vervallen. Een muon is een deeltje dat eigenschappen van een electron heeft en in de ATLAS detector goed te herkennen is tussen de brokstukken van de botsing. Het meten van deze vier muonen is cruciaal voor het vinden van het Higgs boson.

In dit onderzoek is een nieuwe methode ontwikkeld om efficient muonen te reconstrueren uit de meetgegevens van ATLAS. Deze methode is zeer geschikt om in de begindagen van LHC muonen te meten, ook als de detector onderdelen nog niet optimaal werken. De methode is getest op muonen die vanuit de atmosfeer neer regenen op de detector, alsmede op muonen die afkomstig zijn van gesimuleerde botsingen.

Met de implementatie van deze methode is ATLAS goed voorbereid op het meten van muonen in de proton botsingen in LHC.

Zdenko van Kesteren: Identification of muons in ATLAS (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 12 maart 2010, om 12:00 uur in de Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal 231, Universiteit van Amsterdam.

Promotor: Prof. dr. Stan Bentvelsen
Co-Promoter: dr. P.M. Kluit
Contact: Zdenko van Kesteren