11-04-2011: PhD defense Eric Jansen RUN

24 - 03 - 2011


Promotiebericht
Nikhef, 24-03-2011

Supersymmetry search using Z0 bosons produced in neutralino decays at the ATLAS detector

Eric Jansen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift maandag 11 april 2011 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het Standaard Model van de elementaire deeltjesfysica is een zeer succesvolle theorie gebleken. De vele nauwkeurige voorspellingen die het heeft gedaan zijn vrijwel allemaal experimenteel geverifieerd. Ondanks het succes van de theorie zijn er ook observaties gedaan die niet door het Standaard Model kunnen worden verklaard. Dit heeft geleid tot diverse uitbreidingen van de theorie. Een van deze uitbreidingen, supersymmetrie, voorspelt het bestaan van zwaardere partner deeltjes voor alle elementaire deeltjes die we op dit moment kennen.

De Large Hadron Collider (LHC) bij CERN in Genève, die in 2009 is opgestart, is ‘s-werelds grootste en meest energetische deeltjesversneller. Bundels van protonen worden in de 27km lange cirkelvormige tunnel van de LHC tot bijna de lichtsnelheid versneld, waarna ze op vastgestelde plaatsen in botsing worden gebracht. De botsingen vinden plaats in grote deeltjesdetectoren, gebouwd om de deeltjes die bij de botsing vrijkomen waar te nemen. Als supersymmetrie bestaat, is het waarschijnlijk dat er ook supersymmetrische deeltjes geproduceerd kunnen worden bij de LHC. Dit proefschrift beschrijft een methode om de productie van deze deeltjes waar te nemen en zo het bestaan van supersymmetrie aan te tonen ofwel gedeeltelijk uit te sluiten.

Eric Jansen: Supersymmetry search using Z0 bosons produced in neutralino decays at the ATLAS detector (pdf)

De promotie vindt plaats op maandag 11 april, om 12.30 in de Aula Radboud Universiteit: Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen.

Promotor: prof. dr. N. de Groot

Contact: Eric Jansen