PhD defense Stefan Jansen @ RU

13 - 04 - 2016 om 16:30 tot 13 - 04 - 2016 om 18:30


Radiometing van de massacompositie van kosmische straling in het frequentiedomein

Stefan Jansen, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 13 april 2016 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

“De sleutel om het mysterie rond de herkomst van hoogenergetische kosmische stralen te ontrafelen ligt in het meten van hun massacompositie. Stefan Jansen presenteert in zijn proefschrift een nieuwe methode om deze massacompositie te bepalen. Hierbij maakt hij gebruik van radiometingen van de deeltjeslawine die door de kosmische straal gegenereerd wordt in de atmosfeer. De vorm van de gemeten radiopuls kan geanalyseerd worden in het frequentiedomein, en is gerelateerd aan de massacompositie. In zijn onderzoek heeft hij deze nieuwe methode toegepast op data van het Pierre Auger Observatorium in Argentinië. Met behulp van de vorm van de radiopuls stelde hij vast dat de gemeten kosmische straling voornamelijk bestaat uit lichte deeltjes. Dit is in overeenstemming met waarnemingen van andere beschikbare instrumenten op het observatorium. Zijn methode biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van radiodetectie van kosmische straling.”

Radio for the Masses – Cosmic ray mass composition measurements in the radio frequency domain (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 13 april, om 16.30 in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, 6525 HP in Nijmegen.

Promotor: Prof. S.J. de Jong
Co-Promoter: Dr. C.W.J.P. Timmermans

Contact Stefan Jansen