PhD defense Koen Oussoren @ UvA

27 - 09 - 2016 om 10:00 tot 27 - 09 - 2016 om 12:00


Reflecteren op Higgs – Spin en Pariteit Meting in het H → W W → eνμν Kanaal

Koen Oussoren, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift dinsdag 27 september 2016 aan de Universiteit van Amsterdam.

“Om te testen of het in 2012 ontdekte deeltje bij LHC’s ATLAS en CMS experimenten inderdaad een Standaard Model (SM) Higgs boson is, moeten zijn spin en CP kwantum getallen gemeten worden. Een SM Higgs deeltje is een spin-0 deeltje en is invariant onder lading-pariteit (CP: charge-parity) operaties. Spin is een intern kwantum getal gerelateerd aan draai-impuls en CP speelt een belangrijke rol bij de zwakke kernkracht, zoals in radioactief verval. Beide kwantum getallen moeten behouden zijn, wat betekent dat de vervalproducten van het Higgs deeltje (een elektron (e), een muon (μ) en twee neutrinos (ν) in dit geval) worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. De analyse gepresenteerd in dit proefschrift maakt handig gebruik van deze restricties om niet alleen de SM voorspelling te testen, maar ook modellen waar een spin-2 of een CPeven/oneven spin-0 deeltje wordt voorspeld en is zelfs in staat om mengsels van een SM Higgs deeltje met een CP-even of CP-oneven deeltje te testen. De resultaten zijn verkregen met de 2012 data uit proton-proton botsingen bij een middelpunts-energie van 8 TeV, verzameld met de ATLAS detector. Het blijkt dat de data een spin-2 deeltje prefereert boven een SM Higgs deeltje. Echter, dit resultaat is niet significant genoeg om te spreken over een observatie of zelfs een ontdekking. Verscheidene ondersteunende tests zijn uitgevoerd en laten zien dat de SM voorspelling nog goed overeenkomt met de 2012 data set. Meer gegevenszijn nodig om te zien of de voorkeur voor een spin-2 deeltje in het H→WW→eνμν kanaal stand houdt.”

Reflecting on Higgs – Spin and Parity Measurement in the H→WW→eνμν Channel (pdf)

De promotie vindt plaats op dinsdag 27 september, om 10.00 in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229 – 231, Amsterdam.

Promotor: prof. dr. S.C.M. Bentvelsen
Copromotor: dr. ir. P.M. Kluit

Contact: Koen Oussoren