PhD defense Jacco de Vries @ VU

14 - 03 - 2018 om 13:45 tot 14 - 03 - 2018 om 14:45


Asymmetrieën in gemengde schoonheidsvervallen

Jacco de Vries, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 14 maart 2018 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

“Tijdens de oerknal zou er evenveel materie als antimaterie gemaakt moeten zijn. Echter kunnen we die antimaterie vandaag nergens meer vinden. Het waarnemen van een verschil tussen materie en antimaterie geeft belangrijke inzichten in dit mysterie, wat een van de grootste vraagstukken in de moderne wetenschap is: ‘Waarom is er spul in het heelal?’

Een paar jaar geleden heeft het D0 experiment een serieuze hint gevonden van zo’n verschil tussen materie en antimaterie, in de vervallen van neutrale B deeltjes die kunnen veranderen naar hun eigen antideeltjes. Dit proces heet mixen. Als dit waar blijkt te zijn, is er bewijs van nieuwe deeltjes en krachten die hierbij een rol spelen, die we tot nu toe nog nooit waargenomen hebben. 

Om deze waarneming te bevestigen is er nieuw onderzoek nodig, wat alleen mogelijk is met de nauwkeurigheid en precisie van het LHCb experiment op CERN. Deze metingen zijn nu gedaan. Het resultaat komt overeen met de voorspellingen, en ontkrachten het D0 resultaat. Echter is er genoeg ruimte voor een nieuwe ontdekking in dit proces, wat getest zal worden met de verhoogde precisie van de aankomende upgrade van het experiment.”

Asymmetries in mixed beauty decays (pdf)

De promotie vindt plaats op woensdag 14 maart, om 13.45 in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Promotor: Prof. dr. M.H.M. Merk
Copromotor: Dr. J.A.N. van Tilburg

Contact: Jacco de Vries