Leven in ons heelal – Paradisolezing door Stan Bentvelsen

05 - 02 - 2017 om 10:45 tot 06 - 02 - 2017 om 01:45


In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’. De eerste lezing is op zondag 5 februari, de laatste op zondag 18 juni 2017.

Aanvang 11.00 uur
Zaal open 10.30 uur
Entree 12,- incl. daglidmaatschap
Entree Vrienden van Verstegen & Stigter en leden van de VPRO 10,- incl. daglidmaatschap
Entree Studenten/CJP/Stadspas 5,- incl. daglidmaatschap

Lezing door prof. dr. Stan Bentvelsen (hoogleraar Collider Physics Universiteit van Amsterdam, directeur Nikhef): ‘Van oerknal naar elementaire bouwstenen en krachten van ons universum’

De oerknal wordt gezien als het startpunt van ons universum. De precieze natuurwetten die op dat moment golden, zijn niet bekend maar na korte tijd was de energie zodanig afgenomen dat bekende elementaire deeltjes konden worden gevormd. Deze deeltjes hebben samen met de wetten van de zwaartekracht en de deeltjesfysica, geleid tot de structuur van ons huidig universum. In zijn lezing zal Bentvelsen de omgekeerde weg volgen en in gaan op de wereld van elementaire deeltjes en krachten bij hoge botsingsenergie. Daarbij zal hij de laatste stand van zaken van de deeltjesversneller bij CERN presenteren voor het Higgs deeltje en de speurtocht naar Donkere Materie. Ook komt de recente ontdekking van zwaartekrachtsgolven ter sprake.

In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de Oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en ‘de evolutie van alles’.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, VSNU, Museum Boerhaave en VPRO.

Programma met zitplaatsen.

Meer informatie
Paradiso