Zonder getalenteerde en toegewijde technici is wetenschappelijk onderzoek niet mogelijk. Nu is je kans om te werken in het grootste wetenschappelijke instituut ter wereld!
Bekijk onderaan deze pagina alle vier video testimonials van studenten die hun stage op CERN hebben gedaan.
Short-Term Internship Programme
– Niveau: MBO, HBO, technische universiteit
– Studierichting: Techniek
– Duur programma: voor een periode van maximaal 6 maanden
Ben jij praktisch ingesteld? Gedreven om plannen te maken én te realiseren? En heb jij altijd al in een internationale omgeving willen werken? Dan zoekt CERN jou. Bekijk hieronder de toelatingseisen tot dit programma en misschien maak jij binnenkort deel uit van CERN’s team.
Studenten krijgen binnen dit programma de mogelijkheid om een praktische stage te lopen voor een periode maximaal 6 maanden, dat past binnen het kader van jouw opleiding. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen aan projecten zoals het optimaliseren van onderdelen van de detectoren, de mechanische modellering van speciale magneten of het bedrijfsklaar maken van de hardware voor versnellersystemen.
Je bent:
- Tenminste 18 jaar oud.
- Ingeschreven bij een fulltime technische MBO/HBO/universitaire opleiding en blijft hier ook ingeschreven tijdens de stage.
- Vaardig met de Engelse en/of Franse taal.
- Gespecialiseerd in een van de volgende onderwerpen: toegepaste natuurkunde, informatica, wiskunde, elektrische, digitale, mechanische of civiele techniek, instrumentatie voor versnellers en deeltjesfysica-experimenten, materiaalkunde, stralingsbescherming, veiligheid- en milieubescherming of landmeetkunde. Let op: als je een andere studierichting hebt dan techniek (bijv. HRM, Communicatie, Rechten, Bedrijfskunde…), neem dan contact op (zie hieronder).
- Bereid om maximaal 6 maanden door te brengen in het buitenland. Het wordt uiteraard aangeraden om zo lang mogelijk te blijven, dan leer je het meest.
- In bezit van voldoende financiële middelen om jezelf te ondersteunen tijdens deze periode (zoals studiefinanciering).
CERN biedt:
- De kans om maximaal 6 maanden door te brengen op een van de grootste en meest gerespecteerde onderzoeksinstituten ter wereld.
- Werken in een internationaal team (goed voor je cv!).
- De mogelijkheid om een internationaal netwerk en sociale contacten op te bouwen.
- Een stagevergoeding van 1516 CHF per maand.
Tijdens de aanmelding krijg je de mogelijkheid om voorkeuren door te geven, waar rekening mee gehouden wordt tijdens de selectie. Je kunt contact opnemen met Nikhef om na te gaan om wat voor projecten het gaat.
Interesse?
Ga naar CERN/jobs voor de selectieprocedure. Ben je van plan te solliciteren, neem dan eerst zo snel mogelijk contact op met Patrick Werneke. Hij kan je mogelijk goede tips geven voor je sollicitatie. Zie ook deze FAQ.
Bekijk onze twee FAQ’s (Frequently Asked Questions) over stages op CERN:
We hebben ook een korte lijst met kosten levensonderhoud Zwitserland opgesteld om je een idee te geven. Je kunt ook contact opnemen met de afdeling Personeelszaken van Nikhef, of direct met Patrick Werneke (zie hierboven).
Naast het short-term internship programme zijn er nog tal van andere programma’s op CERN van verschillende duur en insteek om als technische student werkervaring op te doen in deze inspirerende internationale omgeving.
Meer informatie
Blog: Dana Groner, 3e-jaars student Embedded Systems Engineering (ESE), loopt stage bij CERN in Zwitserland. “In het eerste jaar had de HAN een ‘Study Abroad’ presentatie georganiseerd, waarin is verteld dat de HAN ooit eens een student naar CERN heeft gestuurd. En toen dacht ik meteen, als ik de kans krijg ga ik daar heen!” Lees haar blog >>
Blog: Wesley is student informatica bij de Hogeschool Leiden en liep een technische stage op CERN voor 6 maanden, van september 2021 tot en met februari 2022. Hier vertelt hij over zijn ervaringen.
Blog: Op 22 maart organiseerde Nikhef een bezoek aan CERN voor 10 docenten van de opleiding Engineering, Design & Innovation (ED&I) aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 1 februari doen drie studenten van de opleiding hun afstudeerstage op CERN, het was een goed moment voor een bezoek. >> Lees het blog