The Nikhef partnership

This page is partially in Dutch – the English translation will be available soon.

Nikhef is a partnership between the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) and five universities: Radboud University, University of Amsterdam, University of Groningen, Utrecht University and VU University Amsterdam. Nikhef is located at Amsterdam Science Park.

Nikhef coordineert en leidt de Nederlandse experimentele activiteiten op het gebied van versneller gebaseerde deeltjesfysica en astrodeeltjesfysica, met de missie om de interacties en structuur van alle elementaire deeltjes te bestuderen op de kleinst mogelijke lengteschalen en bij de hoogst bereikbare energie.

Kenmerkend voor Nikhef is haar multidisciplinaire werkwijze. Wetenschappers en technici op het gebied van verschillende disciplines werken dagelijks samen aan onderzoek naar de kleinste bouwstenen van materie en hun onderlinge krachtenspel; het domein van de deeltjes- en de astrodeeltjesfysica. Hierdoor is Nikhef als één van
 de weinige onderzoeksinstituten in de wereld op het gebied van de deeltjesfysica in staat om denken (wetenschappelijke theorieën ontwikkelen, data-analyse etc.) én doen (bouwen van instrumentatie) te combineren. Dit gecombineerd met het brede pallet aan kennis en kunde dat Nikhef te bieden heeft zorgt ervoor dat Nikhef zowel nationaal als internationaal gezien een gewilde samenwerkingspartner is en impact heeft in de wereld.