Wesley’s ervaringen als technisch student op CERN

25 februari 2022

Wesley is student informatica bij de Hogeschool Leiden en liep een technische stage op CERN voor 6 maanden, van september 2021 tot en met februari 2022. Hier vertelt hij over zijn ervaringen.

“Mijn stage verloopt goed. De hoofdzakelijke functionaliteiten voor de working point applicatie zijn ontwikkeld en het project is al verder dan waar we hadden willen zijn op dit moment. Het was zelfs even spannend of we al konden testen op de machine zelf, helaas was ik net een week na de winter shutdown klaar. Ik voel me erg thuis op het departement waar ik nu werk, en blijf elke dag nieuwe dingen leren over de machines zelf, experimenten en kennis over physics, uiteraard op een laagdrempelige niveau, maar het is erg interessant. Daarnaast heb ik de kans gehad, voordat het covid level omhoog ging, ALTAS, ALICE, LEIR, ISOLDE en het datacentrum te mogen bezoeken, stiekem hoop ik de PS nog te kunnen zien voordat ik vertrek.

Deze stage had ook andere uitdagingen naast de werkzaamheden, ik was namelijk compleet vreemd in het uit huis wonen en was nog nooit langer dan 3 weken in het buitenland geweest. Het is me erg meegevallen. Heb ook al erg veel mogen zien van Zwitserland, zo heb ik met collega interns en technical students steden bezocht in Zwitserland zoals Bern, Lausanne, de gruyere kaasfabriek, the usual suspects, waarvan de kers op de taart toch wel Milaan in Italië was. We hebben een erg gezellig groep gevormd met mensen die in september bij CERN zijn begonnen.

Helaas heeft corona nu wel meer effect op het kunnen werken op de site zelf. Vanaf 10 januari gaan we naar level 4 – rood. Wat betekent dat thuiswerken weer standaard is. Toch heb ik echt wel een hele tijd mogen werken op kantoor, en heb ook goed contact met mijn kantoor genoot, ondanks dat we thuis moeten werken.

Deze stage beschrijft perfect waarom ik mijn baan zo leuk vindt als programmeur. Dat is uiteraard het programmeren zelf, maar dat zie ik meer als tool. Ik kan als programmeur bij vele verschillende bedrijven mijn werkzaamheden uitvoeren, het enige wat er veranderd is het domein. En het mogen kennis maken met al die domeinen, vooral zoals die van CERN, het erin verdiepen en er iets voor mogen ontwikkelen is toch wel het gaafste wat mijn beroep biedt.

Ik zie de laatste 2 maanden met veel energie en motivatie tegemoet, om daarna toch wel een traantje dit prachtige gebied, CERN en de vrienden die ik hier heb gemaakt te moeten verlaten om verder te gaan aan mijn studie in Nederland.”