PhD defense Mark Beker @ VU

28 juni 2013

Promotiebericht
Nikhef, 11-06-2013

Laagfrequente gevoeligheid van volgende generatie gravitatiegolfdetectoren

Mark Beker, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift vrijdag 28 juni 2013 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op zoek naar Einsteins Holy grail
Zwaartekracht is een drijfveer achter alle astrofysische gebeurtenissen en bepaalt de dynamiek van het Universum zelf. Nog geen honderd jaar geleden publiceerde Albert Einstein zijn revolutionaire algemene relativiteitstheorie, die inzicht gaf in de manier waarop ruimte, tijd en zwaartekracht met elkaar in verband staan. Fysici houden zich al decennialang bezig met de zoektocht naar gravitatiegolven, die het definitieve bewijs van de houdbaarheid van de algemene relativiteitstheorie zullen vormen.
De ontdekking van de gravitatiegolf lijkt nu echter binnen handbereik. Door gravitatiegolven afkomstig van sterren en zwarte gaten te bestuderen zullen astrofysici in staat zijn de theorieën van Einstein te toetsen onder de meest extreme zwaartekrachtsomstandigheden, waarmee een heel nieuw venster op het Universum geopend zal worden. 
In zijn proefschrift beschrijft Mark Beker hoe een wereldwijd netwerk van interferometrische gravitatiegolfdetectoren de komende jaren verbeterd zal worden, om uiteindelijk gravitatiegolven daadwerkelijk te kunnen meten. 

De focus in dit proefschrift ligt op het lage frequentiegebied waar de effecten van seismische activiteit een belangrijke rol spelen. Computersimulaties van bodemvibraties laten zien dat het mogelijk is om het detectorsignaal te compenseren voor deze effecten met behulp van een netwerk van seismische sensoren in de omgeving van een detector. Door het uitvoeren van een wereldwijde studie naar (ondergrondse) seismische activiteit geeft Beker daarnaast richtlijnen voor de selectie van geschikte locaties voor toekomstige gravitatiegolfdetectoren.

Mark Beker: Low-frequency sensitivity of next generation gravitational wave detectors (pdf)

De promotie vindt plaats op vrijdag 28 juni, om 13.45 in Het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Promotor: Prof.dr. J.F.J. van den Brand
Copromotor: Dr. H.J. Bulten

Contact Mark Beker