Nikhef viert 60 jaar CERN

26 juni 2014

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat CERN ontstond. Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef is nauw verbonden aan het deeltjesonderzoek dat bij CERN wordt uitgevoerd en is lid van drie verschillende experimenten bij de Large Hadron Collider (LHC): ALICE, ATLAS en LHCb.

“Toen ik in de jaren 80 van de vorige eeuw studeerde dacht ik dat iets als LEP onmogelijk was. Een tunnel van 27 km voor het vinden van de Higgs, een waanzinnig idee." Sijbrand de Jong (Nikhef-onderzoeker / hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen)

Wetenschap, internationale samenwerking, industrie en educatie
De verschillende experimenten waar Nikhef aan bijdraagt, drukken niet alleen in het verleden, maar ook nu en in de toekomst een belangrijke stempel op de deeltjesfysica.

“Wat een fantastische plek! Ik kwam de eerste keer op Cern als promovendus om apparatuur te testen voor onderzoek in Hamburg. Sindsdien heeft CERN de magie weten te behouden. Ik heb er jaren gewerkt met inspirerende collega’s in onderzoek naar de meest elementaire bouwstenen van de materie. Je voelt op CERN de bindende kracht van pure wetenschappelijke nieuwsgierigheid." Stan Bentvelsen (Nikhef-onderzoeker / hoogleraar Universiteit van Amsterdam)

Ter gelegenheid van de viering van het 60-jarig bestaan van CERN, organiseert Nikhef een symposium op 26 juni 2014 waar inspirerende sprekers de wetenschappelijke, innovatieve, industriële en educatieve aspecten van CERN, en in het bijzonder de Nederlandse bijdragen hieraan toelichten. Deelname aan het symposium is op uitnodiging.