Nederlandse delegatie CERN Council bezoekt CERN

5 februari 2016

Op vrijdag 5 februari kreeg de Nederlandse delegatie naar de CERN Council een rondleiding langs een groot aantal CERN-experimenten. De gedelegeerden Jos Rokx van het ministerie van OCW en Nikhef-programmaleider Eric Laenen (Theorie) van de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht werden vergezeld door Ron Dekker van NWO en Wouter Biesterbos van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Genève. De rondleiding was opgezet door Sijbrand de Jong, sinds begin dit jaar president van de CERN Council, en Rende Steerenberg, groepsleider bij de versnellerdivisie.

De delegatie bezocht de LHC-experimenten ATLAS, ALICE en LHCb, waarin Nederland belangrijke bijdragen levert, alsook de kleinere experimenten Alpha (studie van anti-waterstof), COMPASS (onderzoek naar de structuur van het proton, in het bijzonder haar spin), CLOUD (onderzoek naar wolkformatie met gebruik van CERN-bundels), het neutrinoplatform en NA61 (onderzoek naar oa. kosmische stralen). Ook werd een bezoek gebracht aan het computing centre en het CERN Control Centre. Daarnaast werden de zeer veelzijdige ISOLDE-faciliteit en de testopstelling van de lineaire versnellertechnologie CLIC getoond, en hun status toegelicht.

“Als nieuw wetenschappelijk gedelegeerde naar de CERN Council was het voor mij een prachtige gelegenheid opnieuw te beseffen wat een bijzonder laboratorium CERN is”, aldus Eric Laenen. “Het is heel waardevol om weer eens onder de aandacht te brengen dat, naast de zeer bekende LHC-experimenten, er zoveel andere boeiende fysica wordt onderzocht. De collega’s die bij elke opstelling heldere uitleg gaven waren zonder uitzondering enthousiast. Ik heb ervan genoten.”

Meer informatie:
Afdeling Wetenschapscommunicatie – email – 020-5925075