Einstein Telescope

Met de toekomstige onderzoeksfaciliteit Einstein Telescope willen Europese wetenschappers onderzoek doen naar gebeurtenissen in het verre heelal, bijvoorbeeld de periode vlak na de oerknal en de aard van zwarte gaten. De regio Zuid-Limburg is in beeld als vestigingslocatie vanwege de stabiele bodem én het grote netwerk van kennisinstellingen en high-tech bedrijven.

Europese samenwerking Einstein Telescope

Nikhef is onderdeel van een grotere Europa-brede samenwerking, die een derde generatie zwaartekrachtsgolfobservatorium in Europa wil vestigen. De 57 betrokken instellingen werkten samen aan een Einstein Telescope ontwerpstudie en op dit moment krijgt de wetenschappelijke collaboratie verder vorm.

In juni 2021 werd ET goedgekeurd voor de ESFRI roadmap 2021. Dit bevestigde het belang van dit zwaartekrachtsgolfobservatorium voor de toekomst van onderzoeksinfrastructuren in Europa en het zwaartekrachtsgolvenonderzoek wereldwijd.

De Einstein Telescope moet veel nauwkeuriger worden dan de bestaande zwaartekrachtsgolfobservatoria. Hiervoor zijn nieuwe en betere technologieën nodig, die voor een deel nog ontwikkeld moeten worden. Dit gaat plaatsvinden in een speciaal R&D-lab in Maastricht: de ETpathfinder. Lees meer over de ETpathfinder.

Voor meer informatie over Einstein Telescope, nieuws en updates, ga naar www.einsteintelescope.nl

Contactgegevens