Jeroen Meidam en Jacopo Fumagalli winnen de Jan Kluyver-prijs 2018

17 december 2018

Op maandag 17 december ontvingen Jeroen Meidam en Jacopo Fumagalli de Jan Kluyver-prijs voor de beste Engelse samenvatting van een Nikhef-proefschrift. Tijdens de Nikhef-jaarvergadering in Utrecht namen Jeroen en Jacopo de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Karel Gaemers. Voor de eerste keer sinds 2010 heeft de jury er dit jaar voor gekozen om de prijs aan twee promovendi toe te kennen.

Jeroen Meidam deed onderzoek binnen de Zwaartekrachtsgolvengroep op Nikhef en promoveerde op 7 februari aan de Vrije Universiteit Amsterdam met zijn proefschrift:

Substantiating the void – Strong-field tests of general relativity with the first direct detection of gravitational waves & fast likelihood evaluations for future tests”.

In 2015 werden voor het eerst zwaartekrachtsgolven gedetecteerd. Signalen van zwaartekrachtsgolven geven unieke mogelijkheden om de algemene relativiteitstheorie (ART) in het dynamische sterkeveldenregime te testen. In zijn proefschrift gebruikte Jeroen Meidam gegevens van de twee eerste signalen, afkomstig van samensmeltingen van zwarte gaten, die op 14 september 2015 en 26 december 2015 de Advanced LIGO-detectoren passeerden. Door gebruik te maken van de gecombineerde informatie van de twee events, is het mogelijk sterkere restricties dan voorheen te leggen op mogelijke afwijkingen van de ART. Meidam demonstreerde dat het introduceren van zogenaamde reduced order models (ROMs) in de test-methodiek een typische test van de ART met een factor van een paar tot een paar honderd kan versnellen, afhankelijk van de massa van het bronsysteem.

Klik hier voor de Engelse samenvatting waarmee Jeroen Meidam de Jan Kluyver-prijs won.

Jacopo Fumagalli deed onderzoek binnen de Theorie-groep op Nikhef en promoveerde op 25 oktober aan de Universiteit van Amsterdam met zijn proefschrift:

Running in the early Universe – UV sensitivity of single-field inflationary models”.

Als het universum uit een extreem hete en dichte oertoestand is geëvolueerd dan leiden zijn expansie en de daaropvolgende afkoeling tot een onontkoombaar feit: er moet een alomtegenwoordige straling bestaan, de ‘Cosmic Microwave Background’ (CMB) of kosmische achtergrondstraling. Vanuit dit fundamentele idee wilde Jacopo Fumagalli de observaties van telescopen en satellieten (die de eigenschappen van de CMB waarnemen) relateren aan de parameters van het Higgs-boson die gemeten wordt door CERN. Deze parameters zijn analoog aan de elektrische lading voor een elektron. Fumagalli keek hoe deze parameters veranderen als functie van de energie. In de natuurkunde zegt men dat de parameters ‘runnen’ tot aan de typische energieschalen van het oeruniversum. Fumagalli bestudeerde het mechanisme van running in het vroege universum.

Klik hier voor de Engelse samenvatting waarmee Jacopo Fumagalli de Jan Kluyver-prijs won.

 

Over de Jan Kluyver-prijs
De Jan Kluyver-prijs voor de beste Engelse samenvatting van een Nikhef-proefschrift is in 2010 ingesteld door de onderwijscommissie van de Onderzoekschool Subatomaire Fysica. De jury bestaat uit voormalige directeuren van het Nikhef.

Zonder de inzet van prof. dr. Jan Kluyver zou de Nikhef samenwerkingsovereenkomst in 1975 nooit tot stand gekomen zijn. Omdat de belangrijkste output van het Nikhef ongetwijfeld de excellent opgeleide zojuist gepromoveerde fysici zijn die de toekomst van Nikhef’s onderzoeksveld mede zullen bepalen, draagt deze prijs de naam van Jan Kluyver.

Informatie over de prijs
Klik hier voor informatie over de Jan Kluyver-prijs in het Nederlands
Click here for information about the Jan Kluyver prize in English