Betonnen vloer voor de ETpathfinder gestort

13 juli 2020

Een nieuwe stap voor ETpathfinder: vorige week is de betonnen vloer gestort in de hal van Duboisdomein 30 in Maastricht. De vloer is zo ontworpen dat de toekomstige laser-interferometer-opstelling zo weinig mogelijk last heeft van verstoringen uit de omgeving. De vloer moet minimaal twee weken uitharden voor de installaties gebouwd kunnen worden.

Hal ETpathfinder met betonnen vloer
Panoramafoto van de ETpathfinder-hal met betonnen vloer

Projectleider Stefan Hild legt uit hoe de vloer werkt: “Om de vloer heel stabiel te maken, rust hij op 169 pilaren die in de grond zijn geboord en bestaat hij uit twee afzonderlijke delen. Het buitenste deel is verbonden met het gebouw zelf, met geluid van het ventilatiesysteem en de mensen. En dan is er nog een binnenste deel van de vloer waarop de kern van ETpathfinder zal staan. Het splitsen van de vloer garandeert dat ETpathfinder geen enkele beweging voelt van het gebouw zelf of bijvoorbeeld van de wind die tegen de muren van het gebouw drukt en daardoor de grond beweegt.”

Logo Universiteit Maastricht in betonnen vloer
Logo Universiteit Maastricht in het natte beton

Toen de vloer nog nat was drukten Stefan Hild en decaan Thomas Kleij een stempel in het beton. Zo vereeuwigden ze het logo van de Universiteit Maastricht in de vloer.

Hoewel de faciliteit in Maastricht komt te staan, is het een samenwerking waar inmiddels 15 kennisinstellingen in Nederland, België en Duitsland aan zijn verbonden. Naast Nikhef en de Universiteit Maastricht, zijn in Nederland TU Eindhoven, Universiteit Twente en TNO betrokken. Financiering komt deels uit EU-budgetten voor interregionale samenwerking, en deels van overheden waaronder de ministeries van OCW en EZK en de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Cleanroom en laseropstelling

Naar verwachting begint in oktober de bouw van de cleanroom – een stofvrije hal met gereguleerde temperatuur waarin de apparatuur komt te staan.  De Universiteit Maastricht zoekt op dit moment via een tender-procedure een partij die deze cleanroom van 6000 m3 kan ontwerpen en bouwen. Als de cleanroom klaar is, kan in maart de constructie van de laser-interferometer-opstelling zelf beginnen.

Deze laseropstelling krijgt twee vacuümarmen van 20 meter en zes torens met hierin trillingsdempers en ultradiep-gekoelde spiegels. Dit is gevoelige apparatuur, die stofvrij en met zo weinig mogelijk verstoring zijn werk moet kunnen doen.

Over ETpathfinder

ETpathfinder wordt een proeftuin voor het testen en uitvinden van nieuwe en betere technologieën voor zwaartekrachtsgolfdetectoren. De naam verwijst naar de Einstein Telescope: het toekomstige zwaartekrachtsgolfobservatorium dat voor het eerst deze nieuwe en verbeterde technologieën zal toepassen. Maar het R&D-lab levert niet alleen iets op voor de wetenschap. Omdat wetenschappers er samen zullen werken met bedrijven, levert het nieuwe kennis en technologieën op die veel breder toepasbaar zijn.

Lees ook: Werkzaamheden ETpathfinder in volle gang (juni 2020)