3 Oktober 2008: LHC Computing Grid goes live!

3 oktober 2008

Genève, 1 oktober 2008 – Op 3 oktober 2008 vindt ter gelegenheid van de ingebruikname van het LHC Computing Grid in Genève het ‘LHC Grid Fest’ plaats. Tijdens het LHC Grid Fest zullen 15 sites op verschillende continenten zich presenteren via een videoverbinding. De videobeelden worden voor een groot deel verspreid via het koppelpunt NetherLight dat bij SARA is gevestigd. NetherLight is ontwikkeld en gebouwd door SURFnet en verbindt een groot aantal wetenschappelijke instituten uit de hele wereld met de Large Hadron Collider (LHC). De Nederlandse bijdrage wordt geleverd door Frank Linde, directeur van Nikhef.

De LHC zal naar verwachting, na de reparatiewerkzaamheden en winterstop, in het voorjaar van 2009 weer van start gaan. Totdat de eerste botsingen plaatsvinden, worden de apparatuur en de dataverwerkingsmethoden getest met kosmische stralen. Jaarlijks zal meer dan 15 miljoen Gigabytes aan data worden geproduceerd door honderden miljoenen proton-protonbotsingen die iedere seconde in de LHC gaan plaatsvinden. De interpretatie van data van de LHC zal bijdragen aan nieuwe fundamentele kennis over de bouwstenen van ons heelal. Om te kunnen begrijpen wat er tijdens de experimenten in de LHC gebeurt, is een enorme fabriek aan ICT-infrastructuur en geavanceerde analyse-software nodig waarmee de digitale data afkomstig van de LHC-detectoren kan worden geïnterpreteer

Overzicht van de Tier-1 en Tier-2 centra in Europa.

Het LHC Computing Grid is samengesteld uit de gebundelde IT-resources (rekenkracht, dataopslag en netwerkcapaciteit) van meer dan 140 computercentra in 33 landen*. Dit Grid stelt wereldwijd duizenden wetenschappers, ook buiten de natuurkunde, in staat om nieuw onderzoek te doen. In Nederland vormen Nikhef en SARA samen een Tier-1 site. Tier-1 sites ontvangen een deel van de data afkomstig van LHC en een deel van elkaars data. De hardware bij Nikhef en SARA wordt gefinancierd vanuit het Nederlandse BiG Grid-project. BiG Grid beoogt in Nederland een e-Science infrastructuur op te bouwen en komt voort uit de BiG-ronde van NWO, toegekend in 2006.

Frank Linde, directeur Nikhef: “Het meewerken aan het BiG Grid-subsidievoorstel, de verdediging in het ‘Grand Hotel Krasnapolsky’ en de honorering door Minister Van der Hoeven in ‘DeFabrique’ in Maarssen waren ongetwijfeld één van mijn meest memorabele (werkgerelateerde) gebeurtenissen. De realisatie van een goed functionerende gezamenlijke SARA-Nikhef Tier-1 faciliteit is voor ons een extra grote uitdaging omdat we, in tegenstelling tot de meeste anderen, deze Nederlandse Tier-1 faciliteit op twee locaties vestigen. Dat is uniek!”

Het uitzendschema van de videopresentaties is te vinden op www.cern.ch/lcg/lhcgridfest.
De video presentatie zelf is te volgen via http://webcast.cern.ch/

Meer informatie

Over de Large Hadron Collider

De LHC, gesitueerd bij CERN** in Genève, Zwitserland, is ‘s werelds grootste deeltjesversneller. De machine is ontworpen om inzicht te krijgen in de meest fundamentele aspecten van materie en het ontstaan van het heelal. Voor de duizenden fysici die de data gaan analyseren die de LHC produceert wordt een ervaring gecreëerd die vergelijkbaar is met het zoeken naar digitaal goud, als een speld in duizend hooibergen.

Over grid-computing

Grid-computing verbindt computers die verspreid zijn over een omvangrijk geografisch gebied. Hierdoor worden de gebruikers die met elkaar samenwerken in staat gesteld om krachtige computer resources te delen, zoals dataopslagcapaciteit, processorkracht, sensoren, visualisatietools en andere faciliteiten. Grids kunnen zo duizenden verschillende computers combineren en daarmee een zeer omvangrijke krachtige computingbron vormen die geschikt is voor allerlei toepassingen voor de wetenschap en het bedrijfsleven.

Over SARA

SARA Reken- en Netwerkdiensten is het nationale Supercomputing en grid servicecentrum en levert een compleet pakket geavanceerde ICT-diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking, griddiensten en andere e-Science-diensten. SARA is een van de belangrijkste ICT-supernodes in Europa en, samen met Nikhef, een Tier-1 center voor CERN. De meest aansprekende activiteiten en faciliteiten bij SARA zijn de nationale capacity en capability supercomputers, het Network Operations Center van het academische high-bandwidth netwerk SURFnet, het optische exchange point NetherLight dat vele National Research and Education Networks met elkaar verbindt, en de eerste Europese Virtual Reality CAVEâ„¢.
www.sara.nl

Voor meer informatie over SARA kunt u contact opnemen met Marina den Hartog tel. +31 (0)20 592 8009, e-mail: m.den.hartog@sara.nl, of Maurice Bouwhuis, tel. +31 (0)20 592 3000, e-mail: bouwhuis@sara.nl.

Over Nikhef

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is een samenwerkingsverband tussen de Stichting FOM, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nikhef coördineert het Nederlandse onderzoek aan (astro)deeltjesfysica en is gevestigd op Science Park Amsterdam.
www.nikhef.nl

Voor meer informatie over Nikhef kunt u contact opnemen met Gabby Zegers, tel. +31 (0)20 592 5075, e-mail: gabbyz@nikhef.nl, of Jeff Templon, tel. +31 (0)20 592 2092, e-mail: templon@nikhef.nl.


*Landen die deelnemen aan LHC Computing Grid zijn: Australië, Oostenrijk, België, Canada, China, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, India, Israël, Japan, Zuid-Korea, Nederland, Scandinavische landen, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taipei, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Verenigde Staten.

**CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek is ‘s werelds grootste toonaangevende laboratorium voor deeltjesfysica. Het hoofdkantoor van CERN is gevestigd in Genève. Op dit moment maken de volgende landen deel uit van CERN: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. India, Israël, Japan, Rusland, de Verenigde Staten van Amerika, Turkije, de Europese Commissie en UNESCO hebben de status van Observator.