WEEKBLOG Gran Sasso: Soms ben je ziek

6 February 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden. Deze week:

Vorige week uit Gran Sasso teruggekomen met griep: koorts en zelfmedelijden. Deze week reis naar Italië geannuleerd. Gaat allemaal erg eenvoudig: vliegticket en hotel omgeboekt zonder problemen. Alleen annuleren van autohuur is lastig. Het digitale gedeelte is eenvoudig, want je kunt de huur annuleren op de website. Maar dat betekent niet dat je je geld terugkrijgt van Avis. Daarvoor moet je een doktersverklaring naar de klantenservice sturen. Geloof dat ik mijn verlies maar neem.

Verder gaat het werk op LNGS gewoon verder. De nieuwe cleanrooms zijn in gebruik en we bereiden de ‘sloop’ van XENON1T secuur voor. Dat moet voorzichtig en heel schoon, omdat we de lichtsensoren willen hergebruiken voor XENONnT. Aanstaande maandag ga ik weer naar Gran Sasso: we gaan beginnen met het distilleren van ons nieuwe xenon om zoveel mogelijk radioactieve vervuiling te verwijderen voordat het experiment werkelijk begint. Meerdere systemen voor XENONnT worden volgende week voor het eerst echt gebruikt. Alle super-experts zijn dan op het lab, maar toch spannend of alles werkt.