CERN Courier haalt 60 jaar historie op

7 August 2019

Augustus 1959 verscheen het eerste nummer van het blad CERN Courier. Het lab in Genève was net vijf jaar oud en de eerste SP protonversneller bijna klaar. De Nederlandse directeur Cornelis Bakker van het instituut begon met een eigen periodiek om de staf op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Het blaadje telde destijds acht pagina’s en een oplage van duizend. Een rubriek ‘Other People’s Atoms’ bracht nieuws van andere laboratoria.

Omslagen van de CERN Courier door de jaren heen.

De CERN Courier is sinds die tijd veranderd in een internationaal magazine over de wereld van de hoge-energiefysica van ongeveer 40 pagina’s met een gedrukte oplage van 22 duizend exemplaren. De website van het blad is deze maand opnieuw gelanceerd met veel nieuws uit de deeltjesfysica en wordt maandelijks circa 33 duizend keer bekeken.

Om het jubileum te vieren verschijnt deze maand een speciaal nummer met een reeks hoogtepunten uit de voorbije decennia.

Hoofdredacteur Matthew Chalmers schrijft in het jubileum-nummer hoe de Engelse Prins Phillip, echtgenoot van de Britse Koningin Elisabeth, in 1960 het lab bezoekt en vraagt wat er na de 25 GeV PS-versneller komt. Geen idee, zegt zijn CERN-gastheer, we weten niet goed wat er voorbij de energieniveau’s van deze versneller nog te vinden zal zijn.

Enkele jaren later worden de eerste van een reeks nieuwe deeltjes gevonden en begint de hoge-energiefysica pas echt. Volgens Chalmers zijn er interessante parallellen met de huidige discussies over opvolgers van de LHC-versneller op CERN. ‘Vervang die 25 GeV door 13 TeV (de energie van de LHC) en het verhaal is haast hetzelfde’, schrijft hij.

Het volledige archief van de CERN Courier kan online worden geraadpleegd via de CERN Document Server.

 

Het originele engelstalige bericht van CERN:

In August 1959, when CERN was just five years old, and the Proton Synchrotron was preparing for beams, Director-General Cornelis Bakker founded a new periodical to inform staff what was going on. It was just eight pages long with a print run of 1000, but already a section called “Other people’s atoms” reported news from other labs.

The CERN Courier has since transformed into an international magazine of around 40 pages with a circulation of 22 000 print copies, covering the global high-energy physics scene. Its website, which receives about 30 000 monthly views, was relaunched this month and provides up-to-date news from the field.

To celebrate its diamond jubilee, a feature in the latest issue reveals several gems from past editions and shows the ever-present challenges of predicting the next discovery in fundamental research.

You can peruse the full archive of all CERN Courier issues via the CERN Document Server.