Taskforce gaat inspanningen Einstein Telescope Nederland, België en Duitsland bundelen

15 december 2022

Een taskforce vanuit België, Duitsland en Nederland gaat alle huidige en toekomstige informatie van betrokken overheden bundelen om daarmee aan een sterke, gezamenlijke kandidatuur voor de Einstein Telescope vanuit de drie landen te werken.

Ook brengt deze Taskforce in kaart welke stappen er nog moeten worden gezet om in 2025 de kandidatuur van de grensregio in een definitief  projectvoorstel (bidbook) in te dienen.

Dat hebben ministers, bestuurders, topambtenaren en wetenschappers uit de drie landen afgesproken tijdens een rondetafelgesprek op 13 december in Bonn, Duitsland. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de grensoverschrijdende samenwerking op weg naar een sterk bidbook.

Aan tafel zaten onder anderen de Duitse NRW-minister Nathanael Liminiski van Europese Zaken, de Nederlandse minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en uit Nederlands Limburg gouverneur Emile Roemer en gedeputeerde Stephan Satijn (economie, innovatie). Verder waren bestuurders en vertegenwoordigers vanuit (federaal) Duitsland, Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen, de cabinetschef van de Waalse minister Borsus, minister-president Oliver Paasch van de Duitstalige gemeenschap in België, staatssecretaris Thomas Dermine (federale regering België) en de Benelux aanwezig.

Zij werden bijgepraat over de kansen en over de stand van zaken op wetenschappelijk gebied door hoogleraar Stan Bentvelsen, directeur van Nikhef, professor Achim Stahl van de RWTH Aken en Han Dols van CERN.  Op wetenschappelijk gebied wordt al langer samengewerkt aan de voorbereidingen voor een Einstein Telescope door onder andere Nikhef en de universiteiten van Maastricht, RWTH Aken, Luik, Hasselt en Leuven.

België, Nederland en Noordrijn-Westfalen steunen al lang gezamenlijke projecten om de Einstein-telescoop voor te bereiden. Daartoe behoren de ETpathfinder, een R&D-laboratorium voor de Einstein Telescoop, het E-TEST-project, waarbij geologische studies worden uitgevoerd om de plaats van de Einstein Telescoop in de Euregio Maas-Rijn te bepalen, en ET2SMEs, dat tot doel heeft hightechbedrijven te bevorderen.

Een belangrijke stap, zei Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: “We zijn gewend dat de wetenschap zich niet veel van grenzen aantrekt, maar het is goed te zien dat ook overheden in de drie landen eveneens grensoverschrijdend op diverse niveaus de klokken gelijk zetten en de stappen op elkaar afstemmen. Deze Taskforce is een belangrijke motor voor de realisatie van de Einstein Telescope in dit gebied.”

(Bron: Einsteintelescope.nl)