Studie: Covid 19 demotiveert vooral junior-onderzoekers in buitenland

12 mei 2021

Ongeveer 15 procent van de post-docs en promovendi mist sinds de lockdown vanwege covid 19 de motivatie om door te werken. Zo’n 40 procent vindt zichzelf niet of nauwelijks productief. Vaste medewerkers hebben daar veel minder last van.

Dat blijkt uit een net gepubliceerde verkenning van het sociale welzijn binnen de LHCb-collaboratie. In een open enquête gaven tweehonderd deelnemers antwoord op vragen over hun leven tijdens de corona-pandemie. Dat is er ernstig op achteruit gegaan, zegt Suzanne Klaver van Nikhef. Zij is verbonden aan het LHCb-experiment en een van de auteurs van de studie (onder wie ook Valeriia Lukashenko van Nikhef).

Klaver: ‘De helft van de promovendi, 45 procent van de post-docs en 20 procent van de vaste staf meldt een verslechtering van hun geestelijke welzijn. Dat is een heel zorgwekkend signaal.’ Ze wijst er op dat eenderde van de deelnemers aangeeft dat ze niet voldoende ondersteuning krijgen bij hun problemen.

Vooral promovendi en studenten die in een buitenland verblijven, hebben het zwaar, blijkt uit de enquêteresultaten onder LHCb-onderzoeker. Zij missen een netwerk van vrienden en familie en door de lockdown een sociaal leven. Daardoor is er vaak geen balans tussen leven en werken meer.

Volgens Klaver zijn de uitkomsten zeker niet typisch voor LHCb. Vooral het gebrek aan sociale omgeving voor buitenlandse promovendi en post-docs noemt ze zorgwekkend. ‘Zeker als mensen gedurende de lockdown ergens zijn begonnen, hebben ze niks of niemand.’

De onderzoekers pleiten voor meer informele bijeenkomsten voor jonge onderzoekers en een laagdrempelige mogelijkheid om over werkgerelateerde vragen te kunnen praten. Bij LHCb is er sinds begin dit jaar een korte vragenlijst waarmee studenten en postdocs hun welzijn kunnen beoordelen. Daarin gaat het onder meer over gevoelens van eenzaamheid, over voldoening in het werk en bijvoorbeeld ook slapen.

De resultaten en aanbevelingen van de studie worden de komende tijd op CERN en op conferenties nader besproken. ‘Dit is een probleem waarvan iedereen zich bewust moet zijn’, zegt Klaver.

Nikhef maakte woensdag bekend dat vanwege de versoepelde corona-regels weer meer medewerkers in het gebouw welkom zijn. “Met deze extra ruimte in de bezetting willen we allereerst de PhD’s en postdocs de gelegenheid geven om weer naar Nikhef te komen en aan hun begeleiders om met hen af te spreken op Nikhef”, aldus directeur Stan Bentvelsen.