Renovatie Nikhef-gebouw van start

31 mei 2021

Vandaag, 31 mei, wordt een deel van het Nikhef-gebouw in Amsterdam overgedragen aan bouwteampartner Strukton, en daarmee start officieel de renovatie. Het is een hele operatie die naar verwachting twee jaar duurt. Maar dan heb je ook wat: een gebouw dat qua installaties, uitstraling en functionaliteit weer recht doet aan het baanbrekende onderzoek dat er plaatsvindt.

Wie aan komt lopen, rijden of fietsen over de Kruislaan kan niet missen dat er gebouwd gaat worden bij Nikhef. Een groot terrein naast het pand is afgesloten met hekken en verhard. En er staat een witte bouwkeet van twee verdiepingen. Vanuit die bouwkeet zullen de komende jaren tientallen mensen van Strukton aan het werk zijn. De bestrating en aangelegde bouwweg zorgen ervoor dat het bouwverkeer zoveel mogelijk gescheiden blijft van het gewone verkeer. Het bouwverkeer heeft daarom ook een eigen inrit aan de MacGillavrylaan.

Het terrein naast Nikhef is afgesloten met bouwhekken en voorzien van een bouwkeet.

Start bij de afdeling Mechanische Technologie

Als eerste zijn de afdeling Mechanische Technologie en de goederenontvangst aan de beurt. Vanaf 1 mei is Mechanische Technologie bezig met het leegruimen van de werkplaatsen en zijn 200 pallets met machines en spullen naar een opslag gegaan. Groepsleider Patrick Werneke geeft aan dat de voorbereidingen nog veel verder teruggaan “In maart 2019 zijn we begonnen met het maken van de plannen voor de herinrichting van de werkplaatsen en de kantoren. Met een kleinere groep en de architect hebben we de plannen uitgewerkt. De voorbereiding van de renovatie op zich voor de werkplaatsen was een enorme uitdaging. Het is totaal buiten onze expertise en dat brengt veel onzekerheid met zich mee.”

De werkplaats met machines en het aantal werkplaatsen met de huidige appratuur blijft ongeveer hetzelfde, maar verder verandert er nogal wat, vertelt hij: “Een aantal werkplaatsen veranderen van locatie. We krijgen een nieuwe meetruimte en nieuwe ruimte voor projecten die vanuit het nieuwe Atrium zichtbaar is. Vooral de voorzieningen in de ruimten, zoals lucht en geluid worden volledig vernieuwd naar de huidige maatstaven. Dit betekent vooral een betere werkomgeving voor de medewerkers.” Hij verwacht dat Mechanische Technologie vanaf oktober weer vol in bedrijf is.

De werkplaats wordt leeggehaald in voorbereiding op de renovatie.

Gefaseerde aanpak

De verschillende onderdelen van het gebouw worden in verschillende fases aangepakt. Rond het einde van de zomer wordt een begin gemaakt met de uitbreiding van het datacenter. Daarna worden de bestaande gebouwdelen ‘N’ en ‘H’ gerenoveerd, komt er een gloednieuw ontmoetingshart waar nu de binnentuin is, en een nieuwe entree aan de andere kant van het gebouw. Het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding is gemaakt door JHK Architecten, Deerns en Aronsohn.

Logistieke uitdaging

Zo’n renovatie is een grote logistieke puzzel en uitdaging. Zo verhuizen afdelingen en medewerkers tijdelijk naar andere plekken in het gebouw of in een gebouw in de buurt. Ook moet een nieuwe bestemming gevonden worden voor oude materialen, zoals onderdelen van apparaten, tentoonstellingsvoorwerpen en boeken. En iedereen moet op tijd de juiste informatie krijgen. Ondertussen werkt iedereen nog steeds veel thuis in verband met de coronamaatregelen, en gaat het werk van degenen die wel op Nikhef moeten zijn zoveel mogelijk door.

Een deel van de medewerkers werkt tijdelijk vanuit Science Park 110

Veel medewerkers zijn er dus druk mee en zetten zich hard in om de renovatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Directeur Stan Bentvelsen hoopt dat als coronamaatregelen verder versoepelen, de renovatie medewerkers niet afschrikt om naar Nikhef te komen. “De komende twee jaar zullen we helaas ongemak vinden in het elkaar tegenkomen op het instituut. Dat vergt nogal wat, en ik spoor iedereen aan om toch gebruik te maken van het gebouw waar mogelijk. In elk geval is er elke vrijdag tussen 10:00 en 13:00 een rustige periode waarin geen herrie wordt gemaakt. Dan kunnen we elkaar weer zien en ontmoeten.”

De naastgelegen instituten, de UvA en het Amsterdam University College merken ook dat er gebouwd wordt. Intituutsmanager Arjen van Rijn doet zijn best om de buren zo goed mogelijk te informeren. “Ook al wil Nikhef dat samen met de bouwer zoveel mogelijk beperken: renoveren gaat niet zonder overlast. We willen onze buren hierover net zo goed op de hoogte houden als de Nikhef-medewerkers. Daarom hebben we ook regelmatig contact en voeren we gesprekken. Mocht er toch iets misgaan, dan kan altijd contact met ons opgenomen worden via renoveren@nikhef.nl. Dan kijken we wat we kunnen doen.”