Pamela Ferrari benoemd tot hoogleraar deeltjesfysica in Nijmegen

15 juni 2022

De Italiaans-Duitse deeltjesfysicus Pamela Ferrari, verbonden aan Nikhef, is per 1 mei benoemd tot hoogleraar Hoge-energie Fysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ferrari is experimenteel fysicus en heeft een vooraanstaande positie bij het ATLAS-experiment op CERN in Geneve, de grootste deeltjesdetector ter wereld. Vanaf dit najaar is zij fysica-coördinator bij ATLAS, een internationale samenwerking met meer dan 5000 onderzoekers die in 2012 het higgsdeeltje ontdekte.

Het higgsdeeltje speelt sinds de ontdekking een centrale rol in het hedendaagse deeltjesonderzoek, omdat het de massa van alle elementaire deeltjes bepaalt.

Hoofdrol

Ferrari is de eerste vrouw met deze wetenschappelijke hoofdrol bij ATLAS. Ze is expert in metingen aan de eigenschappen van het nieuwe higgsdeeltje. Eerder leidde ze al het publicatie-comité van ATLAS, dat waakt over de publicatie van de honderden wetenschappelijke artikelen per jaar van het experiment.

ATLAS detector

Pamela Ferrari studeerde natuurkunde in Milaan, en werkte onder meer bij het DELPHI-experiment op CERN bij de LEP-versneller, de voorloper van de huidige LHC-versneller in Genève. Na haar promotie werkte ze voor Indiana University aan het OPAL-experiment op CERN. Als CERN-fellow en later als Nikhef-postdoc was ze betrokken bij het ontwerp en de bouw van de ATLAS-detector. Sinds 2010 is ze aangesteld als staflid en hoofdonderzoeker bij Nikhef.

Zelfkoppeling

In haar huidige onderzoek bestudeert Pamela Ferrari met haar Nikhef-team met botsende protonen in het LHC-versneller op CERN de zogeheten zelfkoppeling van het higgsdeeltje: de manier waarop het deeltje ook zijn eigen massa vastlegt. Dat is een fundamentele eigenschap in de deeltjestheorie.

Mysterieus nieuw ding

Ferrari erkent volmondig al lang gegrepen te zijn door het higgsdeeltje. “Ik kan me behoorlijk ergeren aan mensen die doen alsof de natuurkunde klaar is na de ontdekking van het higgsdeeltje. Natuurlijk niet. We hebben een mysterieus nieuw ding gevonden, een mistig continent. Dan wil je er toch zeker alles van te weten komen? Zijn er bergen? Wat leeft er? Ik kan me niet voorstellen dat je dan niet wilt weten.”