NWO-Vidi beurs voor Nikhef-onderzoeker Keri Vos

29 juni 2023

Nikhef-onderzoeker Keri Vos van de Universiteit Maastricht heeft een NWO-Vidi beurs ontvangen voor haar werk aan precisiestudies van zware beauty’-deeltjes. Dit heeft NWO donderdag bekendgemaakt. Deze studies kunnen bijdragen aan het oplossen van het raadsel van de missende antimaterie in het heelal.

Vos hoopt aanwijzingen te vinden voor tot dusver onbekende nieuwe deeltjes en krachten die kunnen verklaren waarom het heelal uit materie bestaat, terwijl antimaterie afwezig is. Met haar Vidi-beurs gaat zij het uiteenvallen van zware zogenaamde ‘beauty’-deeltjes extreem precies bestuderen. Dit zijn deeltjes die een beauty-quark bevatten, ook wel bottom-quark genoemd. Dit doet ze door meetgegevens van het LHCb-experiment op CERN te combineren met verbeterde en nieuwe theoretische berekeningen. Tussen theoretische berekeningen en experimentele waarnemingen van het uiteenvallen van ‘beauty’-deeltjes bestaan nog onverklaarbare verschillen. Dat kunnen tekenen zijn van nieuwe deeltjes. Maar om daar zeker van te zijn is meer onderzoek nodig. Vos gaat dit onderzoek doen in nauwe samenwerking met experimenteel natuurkundigen van het LHCb-experiment om zo het maximale uit de beschikbare en toekomstige data te halen.

“Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans”, zegt Keri Vos. “Met deze beurs kan ik mijn eigen onderzoeksgroep opzetten op het raakvlak tussen theorie en experiment. Ik kan niet wachten om te beginnen en met mijn team meer te leren over de materie om ons heen.”

Vos is verbonden aan Nikhef’s LHCb-groep en Theorie-groep, aan de Gravitational Waves and Fundamental Physics-groep van de Universiteit Maastricht en aan het LHCb-experiment op CERN.

NWO kende in totaal 97 Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro toe. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep uitbouwen.

Lees het nieuwsartikel op de website van NWO