Eerste bouwsteen voor supersnel 800 Gbit/s netwerk arriveert op Science Park

12 december 2022

De eerste 800 Gbit/s router voor een supersnel datanetwerk op Nikhef komt deze week aan op Science Park in Amsterdam. Engineers van SURF en Nikhef gaan het snelle netwerk opzetten en de mogelijkheden ervan verkennen.

Het netwerkt is meer dan duizend keer sneller dan de gemiddelde internetaansluiting in Nederland. Voor Nikhef is een snelle data-aansluiting van en naar experimenten op CERN in Geneve van levensbelang, nu en in de toekomst. SURF heeft als doel om samen met haar leden ICT-vernieuwing voor onderwijs en onderzoek aan te jagen.

De nieuwe router met de afmetingen van een gemiddelde server, heeft een snelheid van 800 Gbit per seconde per aansluiting, ruim boven de huidige standaard van 400 Gbit/s. Het 7750 SR-1x apparaat is gebouwd door Nokia en heeft 48 aansluitingen waarop de SURF en Nikhef-engineers de komende maanden in het Nikhef-datacenter in Amsterdam Sciencepark andere infrastructuur gaan aansluiten. SURF financierde de aanschaf van het apparaat.

Eerste gebruiker

Nikhef onderzoekt samen met SURF als eerste wetenschappelijke gebruiker de mogelijkheden ervan. Meetgegevens van de detectoren op CERN worden vanuit Genève wereldwijd verspreid naar rekencentra, waar deeltjesnatuurkundigen ze kunnen analyseren en vergelijken met theoretische voorspellingen. Dat vraag vaak om enorme datastromen en hoge snelheden.

De nieuwe router is de eerste tastbare bouwsteen in een sneller netwerk dat SURF samen met Nikhef wil ontwikkelen om in de toekomst de massale datastromen van en naar de experimenten op CERN in Genève te kunnen bijbenen. “Ik denk dat dit de nieuwe gouden standaard zal worden in de netwerktechnologie”, zegt IT-architect Tristan Suerink van Nikhef. In Nederland neemt de behoefte aan snelheid en bandbreedte nog steeds toe.

Innovatie

De PDP-groep van Nikhef (Physics Data Processing) heeft in Europa een pioniersrol in snelle datanetwerken voor wetenschappelijk onderzoek. De aanschaf van de nieuwe 800 Gbit/s router is bedoeld voor het testen van de techniek en het onderzoeken van de toekomstige mogelijkheden. “We gaan hem niet inzetten voor wetenschappelijk productiewerk, nu draait het om de innovatie zelf”, aldus Suerink.
 
Nikhef samen met SURF in Amsterdam zijn een zogeheten tier1 knooppunt in de internationale rekeninfrastructuur rond CERN en speelt daarmee een wezenlijke rol bij de verspreiding naar onderzoekers van de meetgegevens uit de deeltjesexperimenten in Genève.